Nenoliedzami, lielākās cerības gaidāmajās olimpiskajās spēlēs tiek liktas uz mūsu skeletonistiem Martinu un Tomasu Dukuriem. Olimpiskās komandas paziņošanas brīdī klātienē bija sastopams arī sportistu tēvs un treneris Dainis Dukurs. Portāls ritakafija.lv izmantoja izdevību, lai klātienē aprunātos gan par spraigajiem notikumiem Pasaules kausā, gan gaidāmo olimpiādi.

 

Vēl aizvien aktuālais jautājums saistībā ar pasaules kausu ir pēkšņā Martina diskvalifikācija, kas tur īsti notika?

  • Tur bija problēma ar slidu cietības mērījumiem. Problēma ir tajā, ka mērīšanu veic dažādi cilvēki ar rokas instrumentu. Vieni mēra pirms sacensībām, citi pēc. Un problēma ir tajā faktā, ka visās mērīšanas reizēs nav vienādi paņēmieni. Turot aparātu rokās, var krietni mainīties šie rādītāji. Filmējot ar telefonu šo procesu, mums izdevās pierādīt, ka no rokas mērot var būt četrdesmit punktu atšķirība. Ar savu filmēto mums izdevās pateikt, ka katram mērītājam ir savs rokraksts. Šādi dažādi mērot parādās dažādi materiāla mērījumi. Iespējams, ka tagad uz olimpiādi pēc mūsu iniciatīvas tiks sagatavots kaut kāds konkrēts mērīšanas protokols. Un šīs palīgierīces tiks turētas nevis rokās, bet kaut kā speciāli nostiprinātas. Es domāju, ka šis jautājums atrisināsies un materiālu kontroles mērījumi notiks pēc vienādiem parametriem.

Runājot par čempionātu kopumā, nevarēja nepamanīt Jūsu oficiālo protestu pret Sanktmoricas trasi. Protests bija ievietots arī skeletons.lv lapā sociālajos tīklos un to atbalstīja vairāki vadošie skeletonisti. Beidzot ir iespēja pajautāt, kādi bija iemesli šādam sašutumam?

  • Žūrija pieņēma, manuprāt, nepareizu lēmumu – dodot uzdevumu komandu treneriem un pārstāvjiem tīrīt trasi. Viņi nav aprīkoti ar rācijām. Viņiem jāpaļaujas uz savu laika skaitīšanu un to informāciju, kas nāk no apskaņošanas. Un pēc savām sajūtām jāpagūst laicīgi izlekt no trases laukā. Un notika tas no kā visi baidījās- krievu sportists uzbrauca savam trenerim, jo treneris centās izslaucīt trasi līdz pēdējam brīdim. Tā bija liela organizatoru kļūda no kuras ir jāgūst mācība un kura nedrīkst nekad atkārtoties. Katram ir jādara savs darbs – trenerim jātrenē, bet trases darbiniekiem ir jāsagatavo trase visaugstākajā kvalitātē. Tā kā šeit bija sasnidzis daudz sniega un trase bija atvērtā, šīs sacensības bija jāpārceļ uz nākošo dienu vai jāatceļ. Nedrīkst riskēt ar sportistu un treneru veselībām un dzīvībām.

Vai šī protesta vēstule jūsuprāt nebija  iemesls Martina diskvalifikācijai?

  • Jā, mēs arī vienā brīdi salikām šīs lietas kopā. Var jau būt, ka mēs pievērsām sev uzmanību ar to, ka runājām par problēmām. Turklāt, Latvijas bobsleja un skeletona federācija ir ar divām vēstulēm uzrunājusi starptautisko federāciju un lūgusi atrisināt jautājumu par Krievijas komandas dopinga skandāliem. Tur vispār ir dīvaina sajūta, kas valda ap Krievijas komandas sportistu piedalīšanos vai nepiedalīšanos. Mēs vairāk pievērsām sev uzmanību un ar to arī kļuvām interesanti. Vienkārši pateikt, ka tas ir stipri saistīts negribās. Taču var rasties tāda sajūta, ka aktīvāk cīnoties par taisnību, mēs kļūstam interesantāki dažādiem sodiem.

 Runājot par gaidāmo olimpiādi, kas šobrīd ir galvenie uzdevumi?

  • Aizbraukt komandai labā veselības stāvoklī un katram parādīt savu labāko rezultātu. Mēs esam definējuši, ka mēs cīnīsimies par 1- 10. vietu. Varbūt kāds domā, ka esam pārāk pieticīgi. Protams, mūsu galvās mēs tēmējam uz uzvaru, bet tieši tāpat ir ar mūsu konkurentiem. Tāpēc olimpiāde būs tāda īsta un kārtīga cīņa. Galvenais, lai nebūtu nekāda ārējā ietekme, kā tas bija Krievijā Sočos.

Un kā ar tehnisko pusi?

  • Ar tehnisko viss ir skaidrs. Mums ir lieliska iespēja vēl visu pārbaudīt uz vietas Siguldā. Un vēl pašiem jāapgūst materiālu cietības mērīšanas tehnika, lai nebūtu nekādu problēmu. Tā kā vēl darba ir gana daudz arī šeit mājās.

Un psiholoģiski sportisti ir gatavi šai cīņai?

  • Es domāju, ka jā, tur nekādu problēmu nav. Leldei šīs ir otrās olimpiskās spēles, bet Tomasam ar Martinu ceturtās. Esam saņēmušu atbalstu gan no valsts, gan sponsoriem. Un nu ir mūsu kārta parādīt savu varēšanu. Tā kā esam gatavi nopietnai cīņai un labiem rezultātiem.

youtube icon
Abonēt youtube