Izrāde “Leģenda par drošsirdīgo samuraju” (ar negaidītu notikumu pavērsienu sižetā) tapa kā īpašais Latvijas Dakteru Klaunu Tatjanas Batovas, Igora Narovska un Izraēlas Daktera Klauna, aktiera un režisora Alekseja Gavrielova sadarbības projekts. Pirmizrāde priecēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazos pacientus, projekta mērķis bija izveidot izrādi, ko dāvināt bērniem, kuri ārstējas slimnīcās, bērniem ar īpašām vajadzībām un jebkuram, kurš atrodas grūtā dzīvēs situācijā.

 

Izrādes centrā ir drosmīgs samurajs Benkejs. Stāstot par viņa gaitām, cīņām un uzvarām, Dakteri Klauni sniedz bērniem varoni, kurš nekad nepadodas, ar kuru katrs bērns varētu sevi identificēt tieši tādās situācijās, kas no viņa prasa izturību un spēku. “Mūsu organizācijai šī ir jauna starptautiska pieredze. Jau ilgu laiku esam sapņojuši par to, ka Dakteriem Klauniem būtu sava izrāde, ko rādīt bērniem visā Latvijā.  Izrāde stāsta par supervaroni, kuram līdzināties, kurš ļauj noticēt saviem pārdabiskajiem spēkiem. Īpaši slimnīcā bērniem tik ļoti ir vajadzīgs papildspēks, lai pārvarētu tur pavadīto laiku. Mūsu izrādē samurajs Benkejs drosmīgi pārvar grūtības, taču reizē viņš ir ļoti cilvēcisks – ar viņu notiek dažādi smieklīgi atgadījumi. Šāds varonis ir gan piemērs, gan uzmundrinājums katram bērnam, kā arī pieaugušajam. Izrādē jebkurš var ieraudzīt kādu sev tuvu tēmu – dzimšanu un pieaugšanu, ikdienu un mūžību, tradīcijas un mūsdienas, ticību sev un saviem spēkiem, mīlestību un draudzību. Tāpat ir iespēja pārliecināties, ka jebkurā smagā situācijā siltums, smaids un humors kaut nedaudz var palīdzēt mums justies labāk un iet uz priekšu,” pārliecināta biedrības “Dr.Klauns” vadītāja Marianna Milovska.

Dakteru Klaunu sagatavoto pirmizrādi noskatījās arī Izraēlas ārkārtas un pilnvarotā vēstniece Latvijā Lironne Bar-Sadeha, pirms tam klātesošos uzrunājot ar vārdiem: “Ar biedrību “Dr.Klauns” mēs sadarbojamies jau vairāk nekā piecus gadus, un man ir prieks, ka sadarbība turpinās aizvien jaunās formās, un šajā gadījumā tas palīdzēja radīt tik jauku un pamācošu izrādi bērniem Latvijas slimnīcās.”

 

Izrādes režisors Aleksejs Gavrielovs: “Man ir gods un prieks sadarboties ar Latvijas Dakteriem Klauniem, turklāt tas ir drosmīgs un oriģināls lēmums – radīt izrādi bērniem slimnīcās, tas ir liels izaicinājums jebkuram aktierim. Prieks, ka šis lēmums ir sevi attaisnojis, jo bērni izrādi skatās tik aizrautīgi! Izrāde stāsta par vairākām lietām vienlaicīgi – par paaudžu konfliktu, par ticību savam mērķim, par nebūt ne vienkāršu dzīvi jauno tehnoloģiju laikā, un reizē izrāde ļauj pacelties pāri visām kaislībām un pasmieties par varoņu nedienām, kā arī pašiem par sevi.”

 

Galvenās lomas atveidotājs Igors Narovskis pēc pirmizrādes pauž: “Cilvēkam ir nepieciešams varonis, kurš iedvesmo attīstībai. Samurajs Benkejs ir tieši tāds! Mēs jau ģenerālmēģinājumā redzējām, cik bērni ļoti labi pieņem mūsu personāžus kā varoņus, kam līdzināties. Kāda piecgadīga meitenīte pēc izrādes palūdza mammai nopirkt viņai vēdekli, lai pati iejustos redzētajā tēlā. Zēni pēc izrādes apbruņojas ar zobeniem, lokiem un iztēlojas sevi kā bezbailīgus samurajus. Tas viss viņiem atgriež spēkus, stāju un nelokāmību, jo mūsu izrādes leģenda jau ir tieši par to!”

Biedrība “Dr. Klauns” kā sabiedriska labdarības organizācija darbojas kopš 2012. gada, un tās pārstāvji – 40 profesionāli medicīnas klauni – katru dienu dodas uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas slimnīcā. Dakteru Klaunu projektu biedrība “Dr.Klauns” īsteno sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union“ un Pētera Avena labdarības fonda “Paaudze” atbalstu. 

 

 

Saistītās tēmas: Dakteris KlaunsDr. Klauns

youtube icon
Abonēt youtube