Saeima šodien lems par konceptuālu atbalstu likumprojektam, kas paredz Satversmes aizsardzības birojā esošo bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz šā gada 1.jūnijam.

Iepriekš debates Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā ļāva secināt, ka likumprojektā iekļautais priekšlikums ir juridiski pretrunīgs. Tāpēc pie likumprojekta pilnveidošanas strādās darba grupa, kuras uzdevums būs analizēt un piedāvāt labākos risinājumus mērķa sasniegšanai, izvairoties no juridiskām kolīzijām. Paredzēts, ka komisiju vadīs deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK).

Komisijas sēdē Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone aicināja deputātus nevirzīt likumprojektu izskatīšanai pirmajam lasījumam, uzsverot, ka pašreizējā likumprojekta versija rada likumu kolīzijas risku, turklāt, ja likumprojekts tiktu apstiprināts, tiktu radīta “paralēla sistēma tai, kas jau darbojas”.

Jansons kā likumprojekta autors nepiekrita Vilsonei, uzsverot, ka, izstrādājot likumprojektu, tā autori ļoti respektējuši esošās likuma normas, un kopumā, viņaprāt, tas neradītu problēmas ar esošo normatīvo regulējumu.

Komisijām nodotais likumprojekts arī nosaka, ka minētos dokumentus ar zinātniskajiem komentāriem jāpublicē līdz 2018.gada beigām.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka VDK dokumentu izvietošanai Nacionālajā arhīvā vajadzīgs papildu finansējums – 30 000 eiro ir nepieciešamas telpu pielāgošanai, bet vēl 20 000 eiro – speciālajām glabāšanas iekārtām kartotēkām un lietvedības lietām. Vēl glabātavām jānodrošina papildu apsardze, kas gadā varētu izmaksāt 24 000 eiro.

Pēc likumprojekta iesniedzēju domām, ar šo soli tiks veicināta atklātība, totalitārā okupācijas režīma un sabiedrības vēstures zinātniska izpēte, “okupācijas perioda sarežģīto procesu apzināšanās”.

Ar likumprojektu sākotnēji bija paredzēts atrisināt situāciju, ka pētniekiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai izmantotu Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra telpas, kur pašlaik glabājas VDK dokumenti.

Sākotnēji likumprojektu piedāvāja nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK pārstāvji.

Saistītās tēmas: "čekas maisi"VDK

youtube icon
Abonēt youtube