Stokholmā otrdien sāksies tiesas prāva pret Uzbekistānas pilsoni Rahmatu Akilovu, kurš ir atzinies, ka ar mērķi nogalināt “neticīgos” pagājušā gada 7.aprīlī ar kravas automašīnu ietriecies cilvēku pūlī Stokholmā, noslepkavojot piecus cilvēkus.

Vēl 15 cilvēki teroraktā tika ievainoti. Akilovs ir vienīgais aizdomās turamais šajā lietā, un Zviedrijas prokuratūra viņam 30.janvārī izvirzīja apsūdzības terorismā, terorisma mēģinājumā un cilvēku apdraudēšanā. Ir gaidāms, ka prāva ilgs līdz maijam, bet spriedums tiks pasludināts jūnijā. Prokuratūra paziņojusi, ka pieprasīs tiesu piespriest Akilovam mūža ieslodzījumu.

39 gadus vecais Akilovs šī terorakta priekšvakarā bija zvērējis uzticību teroristiskajam grupējumam “Islāma valsts”, lai gan grupējums nav uzņēmies atbildību par šo uzbrukumu. Apsūdzības rakstā teikts, ka Akilovs vēlējies izraisīt bailes visā sabiedrībā un piespiest Zviedrijas valdību un parlamentu apturēt Zviedrijas dalību starptautiskā militārajā atbalsta misijā Irākā. Akilovs ir atzinies uzbrukuma sarīkošanā un kopš aprīļa atrodas pirmstiesas apcietinājumā. Psihiatriskajā novērtējumā secināts, ka Akilovs bija pieskaitāms brīdī, kad ar kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī. Akilovs 7.aprīļa pēcpusdienā nozaga alus piegādes automašīnu un brauca pa gājēju iepirkšanās ielu, mēģinot notriekt ievērojami vairāku cilvēku, līdz viņš ietriecās kāda lielveikala fasādē. Akilovs dažas stundas pēc uzbrukuma tika aizturēts kādā Stokholmas piepilsētā, pateicoties sabiedriskā transporta novērošanas kameru ierakstam. Akilovs 2014.gadā ieradās Zviedrijā. Pēc tam, kad 2016.gadā tika noraidīts viņa uzturēšanās atļaujas pieprasījums, viņš Zviedrijā dzīvoja nelegāli, strādājot gadījuma darbus.

Foto: Jānis Ogle

Saistītās tēmas: Stokholmas uzbrukumsterroraktsTiesa

youtube icon
Abonēt youtube