Tā bija sirreāla aina aizvien sirreālākā valstī. Trīs labi atpazīstami kriptovalūtas atbalstītāji ieradās uz Venecuēlas Centrālās bankas forumu Decembrī un uzstājās ar runu kurā izcēla kriptovalūtu kā iespēju izglābt izolētās valsts brūkošo ekonomiku. Pat valstij kura jau ir pazīstama ar savu maģisko domāšanu, ideja ir gana savdabīga – Venecuēla cer tikt galā ar savām milzīgajām ekonomiskajām problēmām izveidojot pasaulē pirmo suverēno kriptovalūtu. Ziņo aģentūra Bloomberg.

Pirms pāris nedēļām Venecuēlas prezidents Nikolas Maduro veica pārsteidzošu paziņojumu valsts televīzijā. Viņš paziņoja, ka viņa sociālistiskā valdība drīz ieviesīs digitālo kriptovalūtas žetonu, ko dēvēs par Petro. Petro ekonomisko spēku nodrošinās ar valsts masīvajām jēlnaftas rezervēm. Trīs kriptovalūtas eksperti tika uzaicināti un sēdēja prezidenta fonā, lai nodrošinātu paziņojuma ticamību. Retrospektīvi- var tikai pasmieties par situācijas ironiskumu – antiautoritatīvie blokķēdes evanģēlisti uz vienu roku ar birokrātiem no viena no pasaulē represīvākajiem režīmiem.

Cilvēki, kuri apmeklējuši pasākumu stāsta , ka Evercoin apmaiņas platformas izveidotājs Miko Matsumura, digitālās valūtas aizstāve Karola Van Klīfa un Ņujorkas Bitcoin Centra izveidotājs Niks Spanos pasākumā slavējuši ideju par atvērtu valūtu un caurredzamu tirgu.

Savas prezentācijas laikā Spanoss, runājot par Venecuēlu, izteicās, ka tā kļūs par Rietumu puslodes Dubaju.

E-pasta korespondencē pēc pāris nedēļām Spanoss neizteica specifisku atbalstu Petro, bet gan izteicās, ka jebkura valsts, kura atbalsta brīvā tirgus idejas, redzēs savas labklājības pieaugumu. Matsumura un Van Klīfa uz aicinājumiem komentēt neatsaucās.

Petro oficiāli tiks palaists tirgū 20.Februārī. Paies mēneši pirms mēs zināsim cik veiksmīgs šis projekts būs izrādījies.

Venecuēla vēršas pie tik radikāliem risinājumiem jo tās fiskālas problēmas ir samilzušas grandiozās inflācijas dēļ. Lai gan Venecuēla importē miljardiem banknošu, valūta ir tik bezvērtīga, ka netiek līdzi inflācija tempiem. Augstākā nomināla banknote -100 000 Bolivāri ir $0.50 vērta. Tā rezultātā viscaur Karakasai bankomāti ir pilnīgi tukši un bankas ir uzlikušas limitu pāris centu apmērā klientu naudas izņemšanai.

Saistītās tēmas: bitcoinKriptovalūtaPetriVenecuēla

youtube icon
Abonēt youtube