Ilgstoša skatīšanās ekrānā bieži vien ir neatņemama ikdienas un darba sastāvdaļa. Vai tas būtu datora, planšetes, mobilā telefona, TV vai cits ekrāns — mūsdienu dinamiskajā vidē ekrāna spožumam acis ir pakļautas vairāk nekā jebkad agrāk. Kādi ir ekrāna radītie kaitējumi cilvēka redzei, un kādas ir iespējas šo kaitējumu mazināt?

 

Ilgstoša skatīšanās ekrānā

Mūsdienās lielākā daļa digitālo ierīču izmanto t. s. Retina ekrānus, kas atšķiras no iepriekš populārajiem ekrāniem ar attēla kvalitāti. Stīvs Džobss iepazīstināja pasauli ar Retina ekrānu 2010. gadā. Saskaņā ar Apple dibinātāja skaidroto Retina ekrāns atšķiras no citiem ar to, ka uz vienu laukuma vienību ir četras reizes vairāk pikseļu nekā iepriekš, kas ekrānam piešķir īpašu izšķirtspēju. Savukārt cilvēka acs, skatoties no vismaz 30 cm attāluma, nespēj atšķirt pikseļus citu no cita, tādējādi veidojot asāku attēlu.

Lielākā daļa tirgū pieejamo biznesa klases datoru šobrīd piedāvā Retina vai līdzvērtīgus ekrānus — Sony, Apple, Samsung, Acer, Dell un citi ražotāji datoros, planšetēs un telefonos iebūvē ekrānus ar labu attēla izšķirtspējas kvalitāti. Šķiet, Retina ekrāni savu popularitāti iemanto tieši ekrāna augstās izšķirtspējas dēļ. Salīdzinājumā ar citiem ekrānu veidiem attēla krāsas ir spilgtākas un dzidrākas. Fotoattēli, video materiāli un jebkas cits, ko vērojam ekrānā, pierāda, ka Retina ekrāni ir galvas tiesu pārāki, taču tie maina ne tikai attēlu, bet arī mūsu redzi.

Interneta forumos un citur patērētāji nereti sūdzas par acu veselības problēmām, kuras saistītas ar Retina un citu augstas izšķirtspējas ekrānu biežu lietošanu. Patērētāji galvenokārt norāda uz to, ka stundu, dienu vai nedēļu laikā pēc ilgstošas skatīšanās Retina vai līdzvērtīgā ekrānā piedzīvo acu sausumu, galvas sāpes, acu nogurumu, neskaidru redzi un pat sliktu dūšu. Tomēr vaina meklējama ne tikai augstas izšķirtspējas ekrānā.

 

Datoru lietotāju acu sindroms

Palielinoties darba apjomam, kas jāveic, skatoties ekrānā, speciālisti runā par datora lietotāju acu sindromu (Computer Vision Syndrome). To mēdz saukt arī par digitālo acu sindromu, ar ko saprot dažādas ar acīm un redzi saistītas problēmas, kas rodas no ilgstošas datora, planšetes, e-lasītāja, mobilā tālruņa un citu digitālo ierīču lietošanas. Daudziem diskomforts saistīts ar ilgu un nepārtrauktu lūkošanos ekrānā. Skatiens visu laiku ir fokusēts vienā attālumā, tā novājinot radzenes sistēmu, un diemžēl pārāk reti tiek ievērots pareizs darba režīms, proti, pauzes. Datora lietotāju acu sindromam raksturīgie simptomi ir acu sāpes, nogurušas un sausas acis, galvas sāpes, izplūdusi redze, dubultošanās un citi.

 

Kā mazināt ekrāna nodarīto kaitējumu redzei?

Londonas Optometrijas koledžas padomniece Dr. Sūzena Blakenija norāda, ka ekrāna īpatnības nebojā redzi ilgtermiņā, tomēr ekrāns var izraisīt un saasināt redzes problēmas. Ar pareizu pieeju iespējams mazināt ekrānu radīto kaitējumu.

Pirmkārt, ir svarīgi novietot ekrānu tā, lai tas būtu pareizā pozīcijā attiecībā pret acīm. Ekrāna augšdaļai jāatrodas acu augstumā, un jāievēro attālums no acīm līdz ekrāna centram no 50 cm līdz 70 cm.

Otrkārt, leņķis, kādā atrodas ekrāns novietojumā pret citu apgaismojumu, arī var būt kaitīgs redzei; no atspīduma var izvairīties, novietojot ekrānu slīpā pozīcijā.

Treškārt, svarīgi arī ieturēt pauzes, piemēram, ieviest savā ikdienā 20–6–20 likumu, kas paredz, ka lietotājam katras 20 minūtes jāpaveras vismaz 6 metru tālā punktā vismaz 20 sekundes. Taču ar to vien nepietiek, ieteicams ik pēc divām stundām pilnībā pārtraukt skatīties ekrānā, tādā veidā ļaujot acs muskuļiem atslābt. Bieži cilvēki nemaz nepamana, ka, ilgstoši veroties ekrānā, mirkšķina retāk, acs netiek pietiekami mitrināta, “ieeļļota”, tai mainās optiskās sistēmas stiprums.

 

Īpaši ekrāna pārklājumi

Dinamiskajā darba dienā ne vienmēr ir iespēja atrauties no spilgtā ekrāna, un, ja strādājam ar ātru un mūsdienīgu digitālo ierīci, visticamāk, tai ir augstas izšķirtspējas ekrāns.

Diskusijas par to, kā mazināt ekrāna radīto kaitējumu, līdzīgi sarunām par iespējām mazināt citu paradumu vai dzīvesveida radīto kaitējumu cilvēka veselībai, ir aktuālas ne tikai veselības speciālistu vidū, bet arī sociālajos tīklos, blogos un citos ar jaunajām tehnoloģijām saistītos medijos.

Tehnoloģiju ražotāju pārstāvji un lietotāji uzskata, ka ir vairāki veidi, kā iespējamo kaitējumu redzei mēģināt mazināt. Sākumā augstas izšķirtspējas Retina ekrāni tirgū bija atrodami tikai ar atstarojošu (nevis matētu) ekrāna pārklājumu, kas izraisīja dažādu redzes problēmu saasinājumu lietotājiem.

Viens no veidiem, kā mazināt ekrāna ietekmi uz redzi, ir pieskaņot ekrāna spožumu apkārtējam apgaismojumam. Šobrīd šādu funkciju lielākā daļa ierīču piedāvā veikt automātiski. Daži lietotāji vienmēr uzstāda ekrāna spožumu uz maksimumu neatkarīgi no ārējiem apstākļiem. Citiem tieši pret spožo ekrānu ir paaugstināta acu jutība.

Samazinot ekrāna spožumu, ekrāna virsma vairāk sāk līdzināties spogulim. Ekrāns atstaro gaismu un objektus, kas traucē acij koncentrēties un prasa papildu piepūli. Kopš Retina ekrāna ieviešanas tirdzniecībā ražotāji veikuši dažādus kaitējumu mazinošus uzlabojumus, piemēram, ir izstrādāti atstarojumu slāpējoši pārklājumi. Diemžēl arī ar šo pārklājumu bijušas problēmas, jo tas ātri nolietojas un atstāj redzamas švīkas uz ekrāna. Tādēļ ražotāji aizvien strādā pie šo pārklājumu uzlabošanas risinājumiem.

 

Brilles darbam ar datoru un citām digitālajām ierīcēm

Lai mazinātu ekrāna nodarīto kaitējumu, iesaka lietot brilles darbam ar datoru un citām digitālajām ierīcēm. Raksturīgi, ka, pasliktinoties redzei, cilvēkam ir tendence labākai attēla saskatīšanai pieliekties ekrānam tuvāk. Brilles darbam ar datoru atšķiras no citām brillēm ar to, ka ir īpaši pielāgotos, lai mazinātu acs piepūli, kas rodas ilgstoši lūkojoties datorā. Tomēr arī šādas brilles nepieciešams izgatavot individuāli, jo to īpašības atkarīgas no lietotāja redzes īpatnībām un no tā, cik tuvu vai tālu no acīm ikdienā atrodas ekrāns. Speciālisti neiesaka izmantot nepielāgotas brilles darbam ar datoru, jo tās nenodrošinās individuālu redzes korekciju.

 

Uzsāc digitālo detoksikāciju

Acu veselības problēmas, kas saasinājušās no ilgstošas skatīšanās ekrānā, neizpaužas visiem. Šādas problēmas ir ļoti individuālas. Tomēr jāatceras, ka jebkurš darbs, tuvumā lasot vai rakstot, acīm ir papildu noslodze. Svarīgi ieturēt pauzes un uzturēt pareizu ekrāna novietojumu, lai saudzētu savas acis un lai maksimāli mazinātu kaitējumu, kuru tām nodara apkārtējā vide.

Laba ideja, kā samazināt acīm nodarīto kaitējumu, ir pavadīt brīvdienas, maksimāli atsakoties no digitālo ierīču lietošanas — ne tikai nolikt malā datoru, izslēgt TV, bet “uzgriezt muguru” arī uzticamajam viedtālrunim. Digitālā detoksikācija brīvdienās palīdzēs ne tikai atpūtināt acis un ar jaunu sparu mesties nākamās nedēļas darbos, bet arī veltīt laiku draugiem, ģimenei un pašam sev.

 

 

 

Foto: Shutterstock.com

 

Saistītās tēmas: acu veselībaBrillesredzeStarojums

youtube icon
Abonēt youtube