Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests) ir izsludinājis iepirkumu par 140 000 eiro, lai izveidotu Kontu reģistra datu atlases un apstrādes sistēmu, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā pieejamā informācija.

Reģistru uztur Valsts ieņēmumu dienests (VID) taču, lai nodrošinātu datu ieguvi no tā, Kontroles dienestam esot nepieciešams izveidot Kontu reģistra datu atlases sistēmu. Sistēmā tiks izmantots VID informācijas sistēmu savienotājs, skaidrots iepirkumā aprakstā.

Saskaņā ar likumu Kontroles dienesta pienākums ir analizēt ziņojumus, kā arī citā viedā iegūtu informāciju, lai noteiktu, vai šī informācija var būt attiecināma uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu vai šo darbību mēģinājumu. Lai saņemto ziņojumu analīze tiktu veikta pilnvērtīgi, nepieciešams veikt datu salīdzināšanu un bagātināšanu no ārējiem datu resursiem, tostarp Kontu reģistru.

Potenciāli komersanti var iesniegt savus piedāvājumus līdz šī gada 19.jūlijam.

Kā ziņots, pagājušā gada 1.jūlijā stājas spēkā likuma normas, kas paredz Latvijā izveidot sistēmu, lai varētu identificēt jebkuras fiziskas un juridiskas personas, kurām ir atvērts pieprasījuma noguldījuma vai maksājumu konts.

Saeimas 2016.gada nogalē pieņemtajā Kontu reģistra likumā kā kontu reģistra pārzinis noteikts VID, un paredzēts, ka ziņas iekļaušanai reģistrā sniegs kredītiestādes, krājaizdevu sabiedrības un maksājumu iestādes. Noteikts, ka reģistrā iekļaujamajām ziņām būs ierobežotas pieejamības informācijas statuss un tās drīkstēs izmantot un izpaust tikai likumā noteiktajiem mērķiem.

Likums paredz, ka pieeja šādam reģistram būs ne tikai Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, bet arī Ģenerālprokuratūrai, VID, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Latvijas Bankai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Valsts policijai, zvērinātiem tiesu izpildītājiem, notāriem, bāriņtiesai, tiesām un citiem operatīvās darbības subjektiem un izmeklēšanas iestādēm, kā arī pašvaldībām. Reģistra lietotāji sistēmu varēs izmantot elektroniskai datu apmaiņai ar nodokļu administrāciju.

Reģistra izveide attiecīgajām institūcijām ļaus operatīvi saņemt informāciju no VID par personas kontiem, kā arī pārbaudīt informāciju, piemēram, par fiziskās personas faktiski gūtajiem ienākumiem gadījumā, ja persona gūst nedeklarētus ienākumus un neveic lietu iegādi, kas reģistrējamas valsts datubāzēs.

Jauns likums, ņemot vērā Eiropas Savienības direktīvu, pieņemts, lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai vai terorisma finansēšanai, aizsargātu valsts un sabiedrisko drošību, nodrošinātu efektīvu nodokļu administrēšanas sistēmas darbību, kā arī iegūtu informāciju statistiskajai uzskaitei.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Kontroles DienestsVID

youtube icon
Abonēt youtube