Datu valsts inspekcijai (DVI) lūgts sniegt atzinumu par rīcību ar personas datiem saistībā ar priekšlikumiem, kas iesniegti bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu pieejamības pētniecībai likumprojektam, aģentūrai LETA pavēstīja Saeimas atbildīgās darba grupas vadītājs Ritvars Jansons.

Plānots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija likumprojektam iesniegtos priekšlikumus sāks skatīt 5.septembrī. Papildus deputāta Aleksandra Kiršteina ierosinājumiem darba grupa piedāvās arī savus variantus likumprojekta uzlabošanai.

Jansons norādīja, ka komisijai un Saeimai būs jāizdara vairākas politiskas izšķiršanās, piemēram, kādā termiņā un kārtībā noteikt VDK dokumentu pieejamību, kā arī par iespēju publiskot arī bijušās Latvijas Komunistiskās partijas dokumentus. Tāpat būs jālemj, kas dokumentiem sniegtu nepieciešamos paskaidrojumus, piemēram, Latvijas Nacionālais arhīvs vai kāda cita institūcija.

Politiķis pauda pārliecību, ka dokumentu nodošanai arhīvā būs pieejams nepieciešamais finansējums.

Kā ziņots, Saeimā konceptuāli ir atbalstīts likumprojekts, kas paredz VDK dokumentu publisku pieejamību pētniecībai no 2019.gada 1.maija atbilstoši Arhīva likuma nosacījumiem.

Kiršteins ir iesniedzis priekšlikumus vēl brīvākai dokumentu pieejamībai, atsakoties no atsevišķiem Arhīva likuma ierobežojumiem un paredzot VDK dokumentu publiskošanu internetā.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Datu valsts inspekcijaVDK

youtube icon
Abonēt youtube