Patlaban kopējais pacientu parāds Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai (RAKUS) ir 4,7 miljoni eiro, aģentūra LETA uzzināja slimnīcā.

Pērn par RAKUS saņemtajiem stacionāriem veselības aprūpes pakalpojumiem nav samaksājuši 4042 pacienti, kopsummā paliekot parādā 425 000 eiro jeb vidēji 105 eiro viens pacients.

Savukārt par saņemtiem ambulatoriem veselības aprūpes pakalpojumiem nav samaksājuši 19 702 pacienti, kopsummā parādā paliekot 165 000 eiro jeb vidēji 8,40 eiro viens pacients. Lielākā parādu daļa ir par ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kuri sniegti Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā.

Slimnīcai noslēgts līgums ar uzņēmumu “Intrum” par parādu ārpustiesas piedziņu. Tai informācija tiek nodota tikai pēc vairākiem mēnešiem, jo slimnīca dod laiku pacientiem pašiem rast iespēju apmaksāt rēķinu, skaidroja RAKUS. No parādu piedzinējiem nodotajām lietām sekmīgi noslēdzas aptuveni 25%.

Slimnīcas administrācija pacientiem arī piedāvā noformēt atlikto maksājumu, summu par sniegtajiem pakalpojumiem samaksājot vēlāk vai pa daļām laika posmā līdz gadam, ko daudzi arī izmantojot. “Pacienti, kuriem izrakstīšanās brīdī ir grūtības samaksāt rēķinu, tiek lūgti neaiziet no slimnīcas, neatrisinot jautājumu par rēķina apmaksu, bet gan vērsties pie personāla un pārrunāt jautājumu par atliktā maksājuma noformēšanu,” aicina slimnīcas finanšu direktore Ieva Jauģiete.

Gadu gaitā uzkrātā pacientu parādu kopsumma slimnīcai ir smaga nasta, tāpēc Austrumu slimnīca turpmāk visiem, kuri nebūs raduši iespēju savlaicīgi norēķināties par slimnīcā saņemtajiem pakalpojumiem, nosūtīs atgādinājuma īsziņu, atzīmēja Jauģiete.

Kā skaidroja slimnīcas finanšu direktore, RAKUS saskārusies ar pacientu neapmierinātību, ka atgādinājumu par neapmaksāto rēķinu viņi saņem jau no parādu piedziņas firmas. Šī iemesla dēļ ieviests arī šis jaunums – atgādinājums par neapmaksāto rēķinu īsziņas formātā, ko slimnīca cilvēkam nosūtīs pirms nodot informāciju parādu piedzinējiem.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Austrumu slimnīca

youtube icon
Abonēt youtube