Tā kā nevienam no premjerministra kandidātiem šobrīd neesot izteikta vairākuma parlamentā, Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis lēmis pagaidām nevirzīt nevienu premjera amatā, tai skaitā ne Aldi Gobzemu, ne Arti Pabriku.

Savā uzrunā pēc tikšanās ar politiķiem Vējonis norādījis, ka līdz pirmdienai, 26.novembrim, sagaida no parlamenta vienošanos par vienu ministru prezidenta kandidātu, kas varētu veidot jauno valdību.

Prezidents atzīmējis, ka ticies gan ar diviem aktuālākajiem kandidātiem – Gobzemu un Pabriku –, gan visiem 13.Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjiem, tomēr pēc sarunām secinājis, ka politiķi nav spējuši vienoties ne par topošo valdību, ne koalīcijas sastāvu.

Jau vēstīts, ka 7.novembrī Valsts prezidents premjera amatam nominēja Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) līderi Jāni Bordānu, dodot laiku līdz 21.novembrim panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm, iespējamo valdības sastāvu un Saeimas vairākuma atbalstu.

Nesagaidot nolikto datumu, jau pēc nedēļas vairākas partijas izstājās no sarunām. Nacionālā apvienība un Attīstībai/Par! pārmeta Bordānam pārlieku ambiciozus mērķus, kam nav pietiekami aprēķināts un izvērtēts finansējums. Ņemot vērā apstākļus un diskusiju strupceļu, prezidents atsauca Bordāna nomināciju. Bordāns pēc tikšanās ar Vējoni atzina, ka valdība, ko bija iecerējis, pašlaik nav iespējama. Viņaprāt, partiju lēmums izstāties no sarunām bija bezatbildīgs.

Cīņu par premjera krēslu turpināja KPV LV deputāts Aldis Gobzems un Attīstībai/Par!kandidāts Artis Pabriks.

Pēc prezidenta Vējoņa vārdiem, «vairāk jaunās politikas pārstāvis» būtu Gobzems, jo Pabriks jau ir bijis politikā, taču, no otras puses, Pabrika pieredze esot vērtējama arī kā plus, jo tas ļautu viņa vadītai valdībai ātrāk kvalitatīvi sākt darbu.

«Sabiedrība ir pateikusi, ka vēlās jaunu politiku, un šādi premjera amata kandidāti vēl ir,» iepriekš bildis prezidents.

Ziņas avots: BNN

youtube icon
Abonēt youtube