Latvijas iedzīvotāji apzinās nepieciešamību savos mājokļos uzstādīt dūmu detektorus, taču to nedara, šorīt intervijā LTV “Rīta panorāmai” atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Eklons pastāstīja, ka pēc dienesta pasūtījuma veikta aptauja, kurā teju 90% aptaujāto atzinuši, ka dūmu detektori ir nepieciešami, tikmēr tikai 17% aptaujāto bija tādus uzstādījuši.

VUGD pārstāvis problēmu ilustrēja ar piemēru – ap gadu miju notika divi ugunsgrēki daudzdzīvokļu ēkās, no kurām tika evakuēts liels skaits cilvēku, un nevienam no viņiem nav bijis dūmu detektors.

Eklons atgādināja, ka daudzdzīvokļu mājās ir aizliegta virtuves gaisa nosūcēju novadīšana dabīgās ventilācijas kanālos. Viņš solīja, ka VUGD darbinieki dosies mājokļu apsekošanā, lai novērstu šādu nosūcēju risinājumus.

Pēc VUGD priekšnieka vietnieka stāstītā, dienesta darbinieki jau pērn izvērsuši aktīvu informatīvo darbu, apsekojot ap 10 000 privātmāju, anketējot cilvēkus un stāstot par drošību.

Kā ziņots, pēc jauno ugunsdrošības noteikumu stāšanās spēkā, ja daudzdzīvokļu mājā ir gāzes iekārta – plīts vai katls, dabīgās ventilācijas kanālam aizliegts pievienot virtuves tvaika nosūcējus, ja nav citas ventilācijas, kas nodrošina gaisa apmaiņu telpā.

Kā paredz noteikumi, līdz 2017.gada 31.decembrim dzīvokļu īpašniekiem bija jānovērš tas, ka pie dabīgās ventilācijas kanāliem ir pievienoti tvaika nosūcēji, atjaunojot un nodrošinot dabīgo ventilāciju. Jaunie ugunsdrošības noteikumi nosaka, ka sākot ar 2020.gada 1.janvāri dūmu detektori būs obligāti jāuzstāda visās mājās un dzīvokļos. Līdzās tam no 2020.gada 1.janvāra privātmājas, vasarnīcas, dārza mājas un citus viendzīvokļa objektus būs jānodrošina arī ar ugunsdzēsības aparātu.

Ministru kabineta 2016.gada 19.aprīļa noteikumi Nr.238 “Ugunsdrošības noteikumi”, kas nosaka jaunas ugunsdrošības prasības fiziskajām un juridiskajām personām, mazina administratīvo un finansiālo slogu, kā arī aktualizē ugunsdrošības prasības atbilstoši šobrīd spēkā esošiem tiesību aktiem un tehnoloģiju attīstībai, spēkā stājās 2016.gada 1.septembrī.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: dūmu detektorsVUGD

youtube icon
Abonēt youtube