Rīga, 19.marts, LETA. Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa šodien plkst.10 turpinās skatīt Zolitūdes traģēdijas krimināllietu.

Uz šodienas tiesas sēdi aicināti būveksperti Kaspars Kurtišs un Gatis Vilks, kuri veica papildu ekspertīzi.

Jau vēstīts, ka 19.februārī tiesa apmierināja apsūdzētā aizstāvju pieteikto lūgumu veikt papildu būvprojekta būvkonstrukcijas sadaļas ekspertīzi.

Lūgumu par ekspertīzi, proti, par virsbetona biezuma atbilstību normatīvajiem regulējumiem tiesai pieteica apsūdzētā, uzņēmuma “Re&Re” būvdarbu vadītāja Staņislava Kumpiņa aizstāvji Juris Dzelme un Raivis Grīnbergs. Papildu ekspertīzi aizstāvji lūdza, jo Kumpiņam iepriekš grozīta apsūdzība, kas tagad ir paplašināta.

Savu lūgumu advokāti pamatoja ar to, ka no lietā esošā ekspertu atzinuma neesot skaidrs, cik biezam bija jābūt virsbetona klājumam virs sabrukušās ēkas daļas.

Savukārt prokuratūra tiesai lūdzu šo lūgumu noraidīt, skaidrojot, ka tas nav pamatots un visas nepieciešamās ekspertīzes ir veiktas atbilstoši Kriminālprocesa normām. Prokuratūra arī norādīja, ka tai nav skaidrs, kādu tieši ekspertīzi aizstāvība vēlas veikt.

Papildu ekspertīzi tiesa uzdeva veikt ekspertiem Kurtišam un Vilkam. Viņi jau iepriekš bija iesaistīti ekspertīžu veikšanā šajā lietā.

Savā lēmumā tiesa ekspertiem uzdevusi izlemšanai vairākus jautājumus, piemēram, vai vidējā virsbetona slāņa svars virs pārseguma paneļiem ir lielāks nekā paredzēts projektā.

Tiesā tiek izskatīta krimināllieta par 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kad, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, prokuratūra apsūdzības izvirzījusi piecām personām.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Zolitūdes Traģēdija

youtube icon
Abonēt youtube