Šodien plkst.11.30 Ministru kabineta (MK) Preses konferenču zālē labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) informēs par panākto vienošanos bērnu tiesību aizsardzības sistēmas sakārtošanā un pirmajiem veicamajiem darbiem šajā virzienā, aģentūru LETA informēja valdības preses sekretāre Sabīne Spurķe.

Savukārt, pēc MK sēdes, notiks Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) preses konference par Ministru kabineta sēdē pieņemtajiem lēmumiem un atbildes uz žurnālistu jautājumiem sniegs satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) par reģionālās nozīmes sabiedriskā transporta pakalpojumu attīstību 2021.-2030.gadam.

Ministru kabineta sēdi un abas preses konferences iespējams skatīties arī tiešraidē.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija (TM) un Labklājības ministrija (LM) līdz 1.jūnijam sniegs savu redzējumu par konkrēta institucionālā modeļa un tiesiskā regulējuma izveidi bērnu tiesību aizsardzībai, aģentūru LETA informēja TM pārstāve Alise Dārzniece.

Bordāns aprīļa beigās tikās Petraviču, lai lemtu par bērnu tiesību politikas jautājumiem un vienotos par nepieciešamajiem risinājumiem bāriņtiesu funkciju un kompetenču sakārtošanai. Tikšanās laikā Bordāns atzīmēja, ka šis ir valdības izšķiršanās jautājums, taču ministrijas savu redzējumu par konkrēta institucionālā modeļa un tiesiskā regulējuma izveidi sniegs līdz jūnijam.

Ministrs norādīja, ka TM un LM apliecinājusi savu gatavību kopīgiem spēkiem meklēt vajadzīgos risinājumus. “Esam apņēmušies pārskatīt un analizēt bērnu tiesībpolitikas jautājumus, iestāžu funkcijas un to sadali, lai galu galā katru uzdevumu, kas izriet no likuma, pildītu kompetenti savas nozares profesionāļi,” sacīja Bordāns.

Kā ziņots, Valsts kontrole iepriekš revīzijā “Atņemtā bērnība. Ikvienam bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē” secināja, ka ne visos gadījumos atbildīgo institūciju darbības ir bijušas tādas, lai ievērotu un prioritāri nodrošinātu bez vecāku gādības palikušo bērnu labākās intereses.

Revīzijā uzsvērts, ka LM bērnu un ģimenes tiesību politikai ir izvirzījusi mērķi – nodrošināt iespēju ikvienam bērnam uzaugt ģimenē. Gadījumā, ja tas nav iespējams, bērnam ir jānodrošina ārpusģimenes aprūpe – vispirms pie aizbildņa, tad aizvietojošā ģimenē ar audžuvecākiem vai adopcijas kārtā un tikai tad bērnunamā. Valsts kontrolē uzsver, ka šāda valsts politika atbilst starptautiskajās tiesībās un praksē nostiprinātajiem principiem.

Šo mērķi nav iespējams sasniegt, ja netiek atbalstītas un attīstītas alternatīvās aprūpes formas, un ja politikas īstenošanu aktīvi neatbalsta arī sabiedrība. Tāpēc Valsts kontrole atzinīgi novērtē LM sāktās aktivitātes audžuģimeņu skaita palielināšanai un pārējo uzņemošo ģimeņu atbalstam, kas esot veicinājis to, ka pēdējos gados arvien vairāk bērnu ārpusģimenes aprūpi saņem pie aizbildņa vai audžuģimenē, nevis bērnunamā.

Revidentu vērtējumā, tikai tad, ja tiek ievērotas ikviena bez vecāku gādības palikuša bērna labākās intereses, politikai izvirzītos rezultātus varēs uzskatīt par sasniegtiem.

Tikmēr LM veiktajā auditā VBTAI darbībā konstatētas nopietnas problēmas. Audits noslēdzās pagājušajā nedēļā. LM veikto pārbaužu rezultātā iezīmējās vairāki problēmu loki – pašvaldību informētība par savu iedzīvotāju sociālo struktūru, bāriņtiesu un sociālo dienestu darbības kvalitāte, kā arī VBTAI kā metodiskās vadības un kontrolējoša institūcija, kas nespēj pietiekamā kvalitātē veikt metodiskās vadības un kontrolējošas institūcijas funkcijas.

Labklājības ministre paudusi, ka bērnu tiesību aizsardzības mehānisms bez būtiskiem uzlabojumiem Latvijā pastāv kopš 2005.gada, tas ir ierūsējis un nestrādā pilnvērtīgi. Ministre uzskata, ka pienācis laiks pievērsties nopietnai bērnu tiesību aizsardzības mehānisma reformai.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: Ramona Petraviča

youtube icon
Abonēt youtube