Lielbritānijā dzīvojošais Krievijas finansists Grigorijs Guseļņikovs paziņojis, ka pārdevis sev piederošās Latvijas “PNB bankas” (iepriekš “Norvik banka”)  akcijas.

Guseļņikovs tviterī vēsta, ka akcijas pārdevis “investoriem no Eiropas un ASV”, taču tos konkrēti nenosauc.

“Viss dzīvē kādreiz beidzas! Šonedēļ es un manas ģimenes locekļi pārdevām savas “PNB bankas” akcijas investoriem no Eiropas un ASV. Esmu pārliecināts – jaunie bankas akcionāri spēs atrast banku biznesa izaugsmes punktus Baltijā. Milzīgs paldies un vēlu turpmākus panākumus visai bankas komandai!” sacīts Guseļņikova ierakstā tviterī.

2018.gadā “PNB banka”, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 5,099 miljonu eiro apmērā, bet bankas grupas zaudējumi bija 18,403 miljonu eiro apmērā.

Starptautiskais investīciju strīdu izskatīšanas centrs (International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)) izskata 2017.gadā iesniegto “PNB bankas”, Guseļņikova un viņa ģimenes locekļu prasību pret Latvijas valsti par “negodīgu, patvaļīgu, nepareizi motivētu un nepamatotu regulatīvu pieeju, ko attiecībā pret banku īstenojušas Latvijas iestādes”.  Izskanējis, ka prasībā pret Latvijas valsti ir arī apgalvots, ka “augsta ranga Latvijas amatpersona” esot centusies izspiest no bankas kukuļus, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, lai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neizdarītu spiedienu pret banku. Pēc Guseļņikova publiski paustā, prasībā minētā amatpersona ir korupcijā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kurš gadiem ilgi esot izspiedis kukuļus no viņam piederošās kredītiestādes. Rimšēvičs Guseļņikova darbību Latvijā nodēvējis par labi izplānotu afēru.

Savukārt Valsts policija pēc Guseļņikova iesnieguma sākusi kriminālprocesu par iespējamu Rimšēviča veiktu kukuļa izspiešanu no baņķiera.

Pēc aktīvu apmēra “PNB banka” 2018.gada beigās bija septītā lielākā banka Latvijā. Guseļņikovs, kuram ir Krievijas un Lielbritānijas dubultpilsonība, bankas akciju kontrolpaketi iegādājās 2013.gadā.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: PNB banka

youtube icon
Abonēt youtube