Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas (NMPP) amatpersonas jūnijā apturēja noziedzīgu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmu, kuras rezultātā, pēc sākotnējiem aprēķiniem, valsts budžetam nodarīti zaudējumi 480 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VID.

Noziedzīgais grupējums īstenoja PVN izkrāpšanas shēmu laika posmā no 2017.gada janvāra, turpinot savas nelikumīgas darbības arī 2018. un 2019.gadā. Shēmā iesaistītie uzņēmumi izvairījās no PVN nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot valsts budžetam zaudējumus vismaz 480 000 eiro apmērā.

Kopumā shēmā bija iesaistīti vairāk nekā 25 ar kartona ražošanu saistīti uzņēmumi.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas “klienti” (uzņēmumi) PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem.

Sāktā kriminālprocesa ietvaros VID NMPP darbinieki veica 16 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, transportlīdzekļos un birojos. Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni un grāmatvedības dokumenti.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID NMPP ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā un 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Tā ietvaros viena persona aizturēta, bet vēl viena persona atzīta par personu, pret kuru sākts kriminālprocess.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: VID

youtube icon
Abonēt youtube