Šogad elektrotīkla atjaunošanā AS Sadales tīkls plāno ieguldīt vairāk nekā 60 miljonus eiro, atjaunojot 1 600 km elektrolīniju, 460 transformatoru apakšstaciju, kā arī veiks sadales elektroietaišu rekonstrukciju apakšstacijās JāņciemsMīlgrāvisTEC-1ValkaSalacgrīva un Pļaviņas, informē uzņēmumā.

Plānojot investīciju projektus un to tehniskos risinājumus, AS Sadales tīkls vērtē gan investīciju efektivitāti, gan ietekmi uz elektroapgādes drošumu un nepārtrauktību. Tas ļāvis būtiski samazināt elektrotīkla bojājumu skaitu, jau šobrīd sasniegt 2022.gadam izvirzītos mērķus elektroapgādes pārtraukumu ilguma un skaita samazināšanai, kā arī no 2020.gada 1.janvāra samazināt maksu par elektroenerģijas sadalīšanu klientiem vidēji par 8%.

Arī turpmākajos gados Sadales tīkls plāno ik gadu investēt aptuveni 60 miljonus eiro, uzlabojot elektroapgādes drošuma un kvalitātes rādītājus.

Plānots, ka 2020.gadā AS Sadales tīkls visā Latvijā atjaunos 1 600 km elektrolīniju un 420 transformatoru apakšstaciju. Viens no apjomīgākajiem investīciju projektiem ir Rīgas centra vēsturiskā elektrotīkla pārbūve, kas pakāpeniski tiek veikta kopš 2014.gada. Šā elektrotīkla sākotnējais kopgarums bija 191 km, nodrošinot elektroapgādi vairāk nekā 32 000 lietotāju, bet, uzsākot elektrotīkla rekonstrukciju 2014.gadā, ir atjaunoti jau 112 km, norāda Sadales tīkls.

Šogad lielākie projekti tiek realizēti Aleksandra Čaka, Artilērijas, Lāčplēša, Elizabetes, Miera, Upes, Hospitāļu, Matīsa un Ausekļa ielā. Vēsturiskā elektrotīkla pārbūvi Rīgā plānots pabeigt līdz 2023.gadam.

Elektroapgādes drošumu būtiski paaugstinās sadales sistēmas elektroietaišu pārbūve apakšstacijās JāņciemsMīlgrāvisTEC-1ValkaSalacgrīva un Pļaviņas. Iekārtu rekonstrukcija nodrošinās iespēju klientiem izbūvēt jaunus elektrotīkla pieslēgumus vai palielināt jaudu, kā arī samazinās iekārtu ekspluatācijas izmaksas un elektroapgādes pārtraukumu laiku, kas nepieciešams iekārtu remontam.

Savukārt darba efektivitātes paaugstināšanai šogad tiks izveidots vienots Austrumu dispečervadības centrs Aiviekstē, Madonas novadā, apvienojot esošos dispečeru centrus Daugavpilī un Aiviekstē, bet Rīgā – vienots Loģistikas centrs, apvienojot sešas reģionālās materiālu noliktavas.

Uzņēmumā atzīmē, ka nepārtrauktu elektroapgādi palīdz nodrošināt viedās tehnoloģijas un risinājumi. “Lai būtu iespēja elektrotīklu vadīt attālināti, samazinot elektroapgādes pārtraukumu laiku klientiem, papildus attālināti vadāmiem slēdžiem vidējā sprieguma elektrotīklā mērķtiecīgi tiek ieviesta automātiskā bojājuma vietas lokalizācijas sistēma, kas būtiski atslogos elektrotīkla dispečeru darbu, pauž uzņēmumā,” komentē uzņēmuma pārstāvji.

Turpinot viedā elektrotīkla attīstību, šogad atbilstoši izstrādātajam plānam plānots uzstādīt 150 000 viedos elektroenerģijas skaitītājus. Jau šobrīd 88% sadalītās elektroenerģijas tiek uzskaitīta ar attālināti nolasāmiem skaitītājiem. Viedo skaitītāju ieviešana noslēgsies 2022.gadā.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube