Šī gada jūlijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas turpināja samazināties, vidējai cenai sarūkot par 0,7% un noslīdot līdz 809 EUR/m². 2020.gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā samazinājās par 1,2%, par tirgus pārskatu ziņo Arco Real Estate.

Sērijveida dzīvokļu cenas piekto mēnesi pēc kārtas turpināja samazināties. Cenu kritums līdz šim nebija liels – no 0,1 līdz 0,3% mēnesī. Tomēr jūlijā konstatētais cenu samazinājums bija lielākais kopš 2011.gada.

Jūlijā gandrīz visos Rīgas mikrorajonos tika novērota dzīvokļu cenu lejupslīde. Vislielākais cenu samazinājums konstatēts dārgāko sērijveida dzīvokļu mikrorajonos – Imantā, Mežciemā, Purvciemā, Zolitūdē un citur.

Pēc 2020 gada aprīlī novērotā Rīgas lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājuma līmeņa straujā krituma turpmākajos mēnešos tam bija tendence palielināties. Tieši jūlijā piedāvājumu skaita palielinājums bija vislielākais – lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu piedāvājumu skaits jūlijā palielinājās par 8%. Tomēr tas joprojām bija būtiski zemāks nekā pērn. Arī kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits pēdējā mēneša laikā palielinājās (+ 7%), teikts izveidotajā pārskatā.

Turpinot par Rīgu, pārskatā minēts, ka kopš 2020.gada sākuma dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējās cenas pieaugums Rīgas mikrorajonos saglabājās Bolderājā (+ 0,2%), turpretī visos pārējos Rīgas lielākajos mikrorajonos, ņemot vērā pēdējo mēnešu lejupslīdi, cenas kopumā samazinājās. Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Imantā (- 3,3%).

Cenu izmaiņas Rīgas lielākajos mikrorajonos kopš 2020.gada 1.janvāra, %

2020.gada jūlijā sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās līdz 809 EUR/m². Cenas vidēji bija par 50% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena bija sasniegusi visu laiku augstāko atzīmi – 1 620 EUR/m².

Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu cenu izmaiņas, %

Šī gada jūlijā dzīvokļu cenas, vērtējot pēc istabu skaita, saruka. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās vienistabas (- 0,5%), divistabu (- 0,8%), trīsistabu (- 0,8%) un četristabu (- 0,6%) dzīvokļiem.

2020.gada augustā dzīvokļu piedāvājums Rīgā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kopumā palielinājās par 7%. Piedāvājumu skaits Arco Real Estate analizētajos lielākajos Rīgas mikrorajonos palielinājās par 8%. Salīdzinot ar 2019.gada jūliju, dzīvokļu piedāvājums šī gada atbilstošajā laika periodā kopumā bija mazāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija mazāks par 10% nekā pirms gada, bet lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums – par 8%.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits jūlijā bija Purvciemā, savukārt vismazākais – Bolderājā.

Tāpat būtiski atzīmēt, ka pagājušajā mēnesī Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits lielākoties palielinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits palielinājās Bolderājā, kur tas pieauga par 38%. Piedāvājumu skaits jūlijā samazinājās Vecmīlgrāvī (- 3%) un Zolitūdē (- 7%).

Analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums jūlijā konstatēts Mežciemā un Āgenskalnā, turpretī Bolderājā piedāvājumu skaits proporcionāli bija vismazākais.

Dzīvokļu piedāvājums proporcionāli Rīgas mikrorajonu lielumam 2020.gada jūlijā

2020. gada jūlijā Rīgas lielāko mikrorajonu sērijveida dzīvokļu cenās novērotas izmaiņas. Gandrīz visos mikrorajonos cenas nedaudz samazinājās. Lielākais cenu kritums tika novērots Imantā, kur cenas mēneša laikā pazeminājās par 1,6%. Savukārt Bolderājā cenu izmaiņas jūlijā netika konstatētas.

Runājot par cenām, sērijveida dzīvokļu augstākās cenas 2020.gada jūlijā saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra cena noslīdēja līdz 950 EUR/m². Viszemākā viena kvadrātmetra vidējā cena jūlijā konstatēta Bolderājā – 585 EUR/m².

Būtiski atzīmēt, ka šī gada jūlijā visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kur cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 50 000 līdz 53 000 EUR atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 27 000 līdz 40 000 EUR, un Hruščova laika mājas, kur cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 25 000 līdz 40 000 EUR atkarībā no mikrorajona.

Dzīvokļu tirgus Rīgas apkārtnē

Ogre

2020.gada jūlijā Ogres sērijveida dzīvokļu cenas nemainījās, vidējai cena saglabājoties 644 EUR/m² pozīcijā. 2019. gadā dzīvokļu cenas Ogrē kopumā palielinājās par 7%, bet kopš 2020. sākuma cenu izmaiņas netika konstatētas.

Kauguri, Jūrmala

Arī Kauguros 2020.gada jūlijā sērijveida dzīvokļu cenas nemainījās: dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena saglabājās 617 EUR/m² pozīcijā. Kopš 2020. gada sākuma dzīvokļu cenas Kauguros kopumā palielinājās par 1,2%.

Salaspils

2020.gada jūlijā Salaspilī dzīvokļu cenas samazinājās par 0,2%. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 693 EUR/m². Kopš 2020. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas Salaspilī kopumā palielinājās par 0,3%.

Jelgava

2020.gada jūlijā Jelgavā mājokļu cenas nemainījās, sērijveida dzīvokļu vidējai cenai saglabājoties divu iepriekšējo mēnešu līmenī – 520 EUR/m². Jelgavā kopš 2020. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas samazinājās par 0,9%.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube