Foto: Pixabay.com

Šogad Valentīndienu svinēsim citādi nekā ierasts – romantisks vakars restorānā būs jāaizstāj ar svinībām mājās. Mīlestības svētki ir iespēja izrādīt īpašu uzmanību savai otrajai pusītei, un to vajadzētu izmantot. Svētku noskaņu var radīt arī šķietami sīkumi, kas liecina par rūpēm un uzmanību. Uzaicini mīļoto uz randiņu mājās!

IKEA pētījumā “Dzīve mājās”* konstatēts, ka 37% Latvijas iedzīvotāju, kuri pandēmijas laikā vairāk uzturējās mājās, sākuši biežāk gatavot. Kad ēst gatavošana kļuvusi par rutīnu, vakariņas mājās pirmajā mirklī nešķiet visromantiskākā ideja, tomēr IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītāja Laura Jordāne apgalvo, ka ar nelielam pūlēm ir viegli radīt īpašu noskaņu.

Pat visikdienišķākās uzkodas un ēdieni var izskatīties svinīgi, ja tos glīti noformē un pasniedz. “Ievārījumu un sieru var kārtot uz koka dēlīša, galda klājumu papildināt ar lina vai kokvilnas salvetēm. Ūdens karafe izskatās ļoti pievilcīgi, ja tajā ieliek krāsainas ogas un piparmētru lapiņas. Arī sāls un piparu dzirnaviņas ir stilīgs akcents, kas papildina kompozīciju uz galda,” iesaka L. Jordāne.

Mīļa zīmīte mīļotajam

Viņa piebilst, ka teju katrās mājās var atrast nepieciešamo īpašam galda klājumam. Piemēram, galda piederumus var dekoratīvi ietīt auduma salvetē un izrotāt ar dabas materiāliem vai mīļu zīmīti otrajai pusītei. Arī tas var radīt iespēju izrauties no ikdienas, pat neizejot no mājām.

Svinīgam galdam nav obligāti jābūt klātam ar jauniem traukiem – ja gribas kaut ko jaunu, var papildināt jau esošo ar atsevišķiem jauniem elementiem, piemēram, stikla krūzītēm vai dažiem krāsainiem šķīvjiem. Ja krāsas nav tava stihija un labprātāk pieturies pie neitrāliem toņiem, var parotaļāties ar tekstūrām. Iegādājies dažus traukus ar neparastāku tekstūru un kombinē ar esošajiem traukiem tādā pašā vai mazliet atšķirīgā tonī. Nelielas pārmaiņas neizmaksās dārgi, taču tām var būt lielisks efekts.

L. Jordāne iesaka nebaidīties un eksperimentēt ar krāsainiem traukiem ēdiena pasniegšanai. Tiesa, arī klasiski baltai servīzei nav ne vainas – gaišais fons ļaus izcelties produktu krāsām, turklāt balti šķīvji ir arī viegli saskaņojami ar citiem galda piederumiem. Oriģināli izskatās spilgti kontrastējošas detaļas.

“Iespaidīgi izskatās, piemēram, melni šķīvji ar zaļu vai sarkanu ēdienu, piemēram, pesto mērci vai gaspačo. Savukārt jūras veltes, piemēram, astoņkāji vai garneles, vislabāk izceļas uz zila fona,” L. Jordāne iesaka.

Neliels knifs, kā likt esošajiem traukiem un piederumiem izskatīties kā jauniem, ir izvēlēties jaunus tekstilizstrādājumus. “Fons var ļoti efektīvi mainīt kopējo noskaņu. Piemēram, balts galdauts uzreiz radīs svinīgu iespaidu. Tā ir klasika, kas neiziet no modes un vienmēr iederēsies svētkos. Modernā interjerā gan var iztikt arī pavisam bez galdauta – pietiek ar galda celiņu un paliktņiem, lai galds izskatītos pavisam citādi. Ja visi šķīvji ir vienā krāsā, kopiespaidu var padarīt dzīvīgāku, izvēloties rakstainu fonu.

Svarīgi ir gan tas, ko liec galdā, gan arī, kā to pasniedz

Skaisti noformēts ēdiens rosinās apetīti un radīs svinīgāku noskaņojumu. Nevienam nav noslēpums, ka, saņemot mākslinieciski izdekorētu šķīvi restorānā, mēs ēdam lēnām un vairāk izbaudām ēdienu. Arī mājās var panākt to pašu efektu. Māksla uz šķīvja ir pa spēkam ikvienam! Jāņem vērā tikai daži pamatprincipi.

“Ēdienu ieteicams novietot šķīvja vidū. Noteikti nevajadzētu nevērīgi uzkraut lielu porciju – daudz labāk izskatīsies šķīvis, kam malās būs vairāk brīvas vietas. Droši var improvizēt ar slāņiem, liekot ēdienu kārtās, piemēram, novietojot laša steiku uz kartupeļu biezeņa un sparģeļus vai zaļo pupiņu pākstis liekot ieslīpi abiem virsū. Mērci vislabāk pasniegt atsevišķi, lai katrs varētu uzlikt, cik vēlas, un netiktu sabojāts ēdiena pirmais iespaids.”

Laura Jordāne iesaka atturēties no mēģinājumiem izkārtot produktus uz šķīvja simetriski. “Šķīvis ir jāuztver kā mākslinieka audekls, uz kura var droši ļauties improvizācijai: eksperimentēt ar krāsām un tekstūrām, kā arī rotājumiem – zaļumiem, dīgstiem, ogām vai sēklām.”

Ieteikumi romantiskai noskaņai

Lai svinēšana divatā izdotos, noteikti ir vērts pacensties radīt romantisku noskaņu. Tajā galveno lomu spēlē apgaismojums.

“Ieejot restorānā, mūs parasti sagaida klusināts, svinīgs apgaismojums. Lai sajustu romantiku, aizmirsti par vispārējo apgaismojumu un izvēlies dažādu krāsu un formu sveces, LED sveces, lampiņu virtenes vai galda lampas, kas palīdzēs padarīt atmosfēru mājīgāku. Gaismas avotus var salikt dažādās telpas vietās.” L. Jordāne piebilst, ka pat tad, ja randiņš būs mājās, vajadzētu sapucēties – tieši tāpat, kā ejot uz īstu restorānu.

* IKEA pētījums “Dzīve mājās” ir ikgadēja, starptautiska aptauja. Tā mums palīdz izzināt cilvēku dzīvi mājās un to, ar kādiem izaicinājumiem viņi saskaras. Pētījums “Dzīve mājās 2020” notika 2020.gada jūlijā un augustā. Tajā piedalījās 1 000 Latvijas iedzīvotāju.

youtube icon
Abonēt youtube