Foto: Unplash.com/ attēlam ir ilustratīva nozīme

Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurore janvārī tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, radot būtisku kaitējumu, informē prokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viens no apsūdzētajiem viņa vadītās biedrības vārdā veica apdraudēto plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieka – Amerikas puma concolor – iegādi no Čehijas Republikā dzīvojošas personas. Dzīvnieks turēts tam nepiemērotos apstākļos.

Pēc pumas iegādes tā pretlikumīgi turēta otra apsūdzētā dzīvesvietā līdz 2020.gada 21.februārim, kad kratīšanas ietvaros tika izņemta. Turot pumu viņai nepiemērotos apstākļos, ievērojami apdraudēta īpašnieka un turētāja, mājsaimniecībā dzīvojošo personu, kā arī apkārtējās sabiedrības vispārējā drošība.

Puma kā plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvnieks ar attiecīgu uzvedību, barošanās veidu un izmēru, kas pieaugušam dzīvniekam atkarībā no dzimuma var sasniegt 60–120 kg, ir uzskatāms par cilvēka veselībai un dzīvībai bīstamu dzīvnieku. Dzīvnieka uzvedība ir neprognozējama gadījumā, ja dzīvnieks izkļūst no turēšanas vietas, kā arī teritoriālās uzvedības dēļ gadījumā, ja cilvēks ir nokļuvis dzīvnieka turēšanas vietā kopā ar dzīvnieku.

Kā iepriekš pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza darbinieks Ingmārs Līdaka, dzīvnieks zoodārzā nonāca janvāra sākumā ar izteiktu lieko svaru. Dzīvnieks ir aptuveni 15–16 mēnešus vecs un sver virs 60 kilogramiem, kas nozīmē, ka tas vēl nav pilnībā pieaudzis.

Līdaka atklāja, ka barošana nav bijusi piemērota melnajam leopardam, jo pat zoodārzos šādus plēsīgos dzīvniekus ļoti prātīgi baro, lai viņi neaptaukotos. “Zoodārzā ir jauni saimnieki, jauna mītne, un viņš droši vien nekad šeit nebūs tik draudzīgs kā dzīvoklī,” pauda Līdaka.

Apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 115.1 panta.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jāatgādina, ka janvārī policijā tika saņemta informācija, ka kādā dzīvoklī Skanstes rajonā tiek turēts rets dzīvnieks – melnais leopards. Pārbaudot informāciju, 7.janvārī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un Rīgas Zooloģiskā dārza darbiniekiem, ievērojot visus drošības pasākumus, izņēma un nogādāja dzīvnieku zooloģiskajā dārzā.

youtube icon
Abonēt youtube