Autors: BNN

Foto: Elizabete Mežule

Iegūt tiesības un pašam stūrēt, kur vajag un ir vēlme, – tā ir viena lieta, kas mūsdienās ir bez maz vai obligāta katram. Īpaši noderīgi pandēmijas laikā ir braukt ar privāto auto, nevis sabiedrisko transportu, par kuru teju katru dienu redzam paziņojumus, ka ar tādu un tādu autobusu braucis Covid-19 slimnieks, nemaz nerunājot par pārpildītajiem Rīgas satiksmes transportiem.

Daudzi cilvēki rudenī iesāka autovadīšanas kursus, izmantojot brīvo laiku, kura lielai daļai tagad ir vairāk nekā iepriekš. Taču viņi tos nevar pabeigt. Pašlaik nav iespējams iegūt autovadītāja apliecību. Nē, nu, tā jau arī gluži nav. Vadītāja apliecību var iegūt tie, kuri ir pabeiguši visas apmācības līdz pagājušā gada decembrim. Šiem cilvēkiem ir atļauts kārtot gan teorijas, gan braukšanas kvalifikācijas eksāmenu.

Taču daļai topošo autovadītāju situācija ir sekojoša. Viņi nevar kārtot teorijas eksāmenu, jo nav izgājuši Pirmās palīdzības kursu. Taču šiem kursiem ir praktiskā daļa, ko nevar iziet tiešsaistē un klātienē nav atļauta. Savukārt tie, kuriem ir palikusi tikai braukšana, šobrīd var cerēt tikai uz savas mājsaimniecības autovadītāju palīdzību – trenēties braukt ar viņiem. Ja vispār ir tāda iespēja. Taču mācīties braukt pie intruktora nedrīkst.

Jautājums ir sasāpējis. Arī manabalss.lv platformā ir izveidota iniciatīva Atļaut braukšanas apmācības un eksāmenus autoskolās.

Ziņu portāls sazinājās arī ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un Satiksmes ministriju (SM), lai noskaidrotu, kā šis jautājums tiek risināts.

CSDD norāda: “Februāra sākumā SM valdībā vērsās ar priekšlikumiem, kas dotu iespēju atsākt apmācības autoskolās. Diemžēl lēmums par šādu iespēju vēl nav pieņemts.”

SM saziņā arī norāda, ka tā sadarbībā ar CSDD ir veikusi konsultācijas ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un citu iesaistīto institūciju speciālistiem, lai ārkārtējās situācijas laikā, nodrošinot visas epidemioloģiskās prasības, rastu drošu risinājumu transportlīdzekļu vadītāju apmācībām klātienē.

SM speciālisti ir izstrādājuši priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, lai nodrošinātu transportlīdzekļu vadītāju praktiskās apmācības.

Vienlaikus IZM ir izstrādājusi priekšlikumus savā kompetences jomā, paredzot plašāku regulējumu attiecībā uz pieaugušo profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmu apguvi, kas ietver arī  transportlīdzekļu vadītāju apmācību.

“Ir noteikti nosacījumi, pie kādiem, ievērojot epidemioloģisko situāciju, būtu iespējama nepieciešamo apmācību apguve.”

Izstrādātie priekšlikumi, pirms iesniegšanas MK apstiprināšanai, tiks izskatīti starpinstitūciju darba grupā,  norādīja Satiksmes ministrijā.

CSDD norāda, ka iepriekšējā nedēļā ar apmācību iespējām saistītie jautājumi tika skatīti kompleksi, tiekoties autoskolu, SM, CSDD, Veselības ministrijas un IZM pārstāvjiem. Grozījumu projekts tiek precizēts, vadoties pēc aktuālās situācijas valstī.

Direkcijā norāda, ka nepieciešams rast kompromisu, kas ļautu pakāpeniski atsākt darbu autoskolām, apmācot autovadītājus, gan būtu iespēja to darīt bez saslimstības pieauguma riska.

Pirmās palīdzības kursu norises kārtība ir viens no būtiskiem jautājumiem, jo bez tās nav iespējams kārtot eksāmenu CSDD.

Direkcijā arī uzsver: “Galvenā problēma šobrīd ir tā, ka klientam – topošajam autovadītājam nav iespējams saņemt pakalpojumu un iegūt viņam nepieciešamo vadītāja kvalifikāciju, tādējādi nodrošinot savu mobilitāti vai konkurētspēju darba tirgū.”

Raksta turpinājumu lasi šeit – BNN PĒTA | Covid-19 noteikumu dēļ nav iespējams nokārtot autovadītāja apliecību. Kad varēs?

youtube icon
Abonēt youtube