Als Kapone bija pagājušā gadsimta divdesmito gadu slavenākais ASV gangsteris. Lai arī uz viņa sirdsapziņas bija daudzi noziegumi, notiesāts viņš tika par nodokļu nemaksāšanu. Aivars Lembergs jau vairāk nekā trīsdesmit gadus ir slavenākais nelielas pašvaldības vadītājs. Lai arī viņš šajā laikā prokuratūras ieskatā sarausis vairāk par 350 miljoniem eiro, pirmās instances tiesā viņš atzīts par vainīgu vien kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, neatļautā dalībā mantiskā darījumā, dokumentu viltošanā un savu īpašumu slēpšanā. 

Lasiet arī: Lembergs vainīgs! Pieci gadi cietumā, mantas konfiskācija un prāvs naudas sods

Als Kapone milzīgu bagātību ieguva “sausā likuma laikā”, tirgojot visnotaļ draņķīgas kvalitātes alkoholu. Aivaram Lembergam turību vairot krietni vien palīdzēja skarbie deviņdesmitie un iespēja par lētu naudu tikt pie privatizācijas sertifikātiem.

2001.gadā mediji ziņoja, ka Lemberga Ventspils grupējums pamanījies tikt pie trīs miljoniem privatizācijas sertifikātu, kuri, savukārt, ļāva burtiski pa kapeikām privatizēt tādu valsts īpašumu kā, piemēram, Latvijas kuģniecība vai Ventspils nafta akcijas.

Visi zina, bet pierādījumu nav

Als Kapone savulaik izdomāja tādu peļņas veidu kā rekets un konkurentu likvidēšanu, spridzinot automašīnas. Viņš nodarbojās ar bandītismu, sutenerismu, slepkavību organizēšanu, visi par to zināja, bet pierādījumu nebija. Alam Kaponem pieder arī ģeniālā doma par milzīgas veļas mazgātavu tīkla atklāšanu visā Amerikā. Idejas pamatā bija tas, ka veļasmazgātavās ik dienas apgrozās tik daudz cilvēku, ka izsekot ienākumiem, ir praktiski neiespējami.

Izrādās, ka no šī stāsta arī cēlies teiciens par naudas atmazgāšanu.

Aivaram Lembergam veļas mazgātavu tīkls nepieder, toties viņam pieder patiesā labuma guvēja tiesības un vēl visādas juridiski sarežģīti noformētas tiesības uz neskaitāmu ofšoru firmu ienākumiem. Caur šo ļoti sazaroto un sarežģīto tīklu plūstošajiem ienākumiem izsekot ir praktiski neiespējami.

Publiski vairākkārt izskanējis, ka uzņēmējiem, kuri vēlas bez problēmām strādāt Ventspilī, jāmaksā sava daļa pilsētas saimniekam. Taču šādu reketu nepierādīsi, kamēr vainīgais nav pieķerts pie rokas un fiksēti neapgāžami pierādījumi. Acīmredzot, ar cietušo teikto nepietiek.

Policistu un politiķu uzpirkšana

Gangsteris Als Kapone salīdzinoši ilgu laiku varēja netraucēti darboties – panākumu atslēga slēpās policistu un politiķu uzpirkšanā. Par to viņš nekādu sodu nekad nav saņēmis.

Latvijas jauno laiku vēsturē ir stāsts par politiķu un politisko partiju uzpirkšanu no tā sauktā Ventspils 5% fonda. Ir arī skrupulozi izveidots saraksts, kad, cik un kam maksāts no 2001.gada līdz 2006.gada pirmajai pusei. Taču politiķu vārdu vietās sarakstā ir iesaukas. Tās nav grūti atšifrēt – ir saprotams, ka, piemēram, ar ZZS domāta Zaļo un zemnieku savienība, bet zemnieks ir kāds no Latvijas Zemnieku savienības līderiem. Taču pilnu vārdu un uzvārdu nav, tāpat kā nav parakstu par naudas saņemšanu. Par šo bezkaunīgo korupciju neviens nekādu sodu nekad nav saņēmis.

Kurš atbildēs par cilvēku nāvēm? Pierādījumu atkal nav

Ala Kapones reputācija pat savējo vidū pašķobījās pēc tam, kad viņš 1929.gadā sarīkoja tā dēvēto “Svētā Valentīnas dienas slaktiņu”. Toreiz policistu uniformās pārģērbti Ala Kapones rokaspuiši kādā garāžā nežēlīgi apšāva septiņus konkurējošās bandas vīrus. Pierādīt Ala Kapones vainu slepkavības organizēšanā izrādījās neiespējami.

2013.gadā medijos parādījās ziņas, ka Aivara Lemberga valdīšanas laikā pašos spēka gados no dzīves aizgājuši 13 ar Lemberga politikas vai biznesa darījumiem saistīti cilvēki. Daži aizgāja ar sirdi, viens beidza dzīvi pašnāvībā, cits pārkrita pāri prāmja bortam, vēl viens izkrita pa logu. Visi šie mīklainie nāves gadījumi tika nodēvēti par sakritībām. Vainīgo nav, neviens nav apsūdzēts.

Gangsteris Als Kapone centās sabiedrību uzpirkt un noskaņot sev par labu, atklājot dažus desmitus lētu ēdnīcu strādniekiem. Iepretim mafijas milzīgajiem ienākumiem tas nebija pat piliens jūrā. Taču

Alam Kaponem patika sevi demonstrēt kā tādu Robinu Hudu, kurš, lai arī atņem bagātajiem, tomēr dalās ar nabagajiem. Vai tas neatgādina plaši izplatīto frāzi par Lembergu, kurš “zog gan, bet dalās ar citiem”?

Alam Kaponem pieder labi zināmais teiciens: “Nekā personīga. Tas ir tikai bizness.” Savukārt Aivars Lembergs 2008.gadā paspīdēja ar frāzi: “Un ja jums liekas, ka jums dzīvē iet grūti, tad atcerieties, kādas grūtības šad un tad iznāk pārvarēt Lembergam, un jums paliks vieglāk.”

Lasiet arī: Ala Kapones un citu 20.gadsimta ASV pazīstamāko gangsteru dzīvesstāsti

Un vēl – izskatās, ka gan Lembergam, gan Kaponem lielā cieņā arī hūtes.

youtube icon
Abonēt youtube