Foto: Unplash.com

Laimas slimības slimnieku biedrība brīdina – ērces aktīvi meklē barību – ne tikai pļavās un mežos, bet arī pastaigu takās, piemājas dārzos, pilsētas parkos u.c.

Eiropas Parlamenta rezolūcijas priekšlikumā par Laimas slimību teikts, ka Laimas slimība ir visizplatītākā zoonozā slimība Eiropā, un tā tiek dēvēta par kluso epidēmiju, jo inficētas ērces kodums un Laimas slimības simptomi var palikt nemanīti un dažos gadījumos slimības norise var būt pat asimptomātiska. Tas savukārt dažkārt var novest pie smagām komplikācijām un hroniskai slimībai līdzīgiem neatgriezeniskiem veselības bojājumiem, jo īpaši tad, ja slimība pacientam nav ātri diagnosticēta.

Lai arī oficiālā statistika Latvijā liecina, ka ik gadu ar Laimas slimību inficējas ap 200 – 600 cilvēku, biedrības apkopotā informācija norāda, ka patiesībā ar šo slimību slimo daudz vairāk cilvēku.

Biedrības 2020.gadā veiktajā aptaujā 55% respondentu (kopējais respondentu skaits – 210), kam ir uzstādīta diagnoze – Laimas slimība, norādīja, ka nav reģistrēti infekciju slimību reģistrā. Latvijā ir neskaitāmi daudz cilvēku, kuri ik dienas slimības dēļ cieš sāpes, zaudē darba spējas un viņu dzīves kvalitāte ir stipri ietekmēta, tāpēc Biedrība aicina ikvienu attiekties nopietni pret ērcēm un profilakses pasākumiem, lai mazinātu riskus saslimt ar ērču pārnestām slimībām.

Speciālisti norāda, ka vakcīna pret ērču encefalītu aizsargā tikai pret ērču encefalītu, taču nepasargā no Laimas slimības un citām ērču pārnestām slimībām, pret kurām vienīgais izsargāšanās veids ir profilakse.

Būtiskākie profilakses pasākumi, dodoties dabā: vilkt atbilstošu apģērbu, lietot aizsarglīdzekļus pret ērcēm, laiku pa laikam pārliecināties, ka uz ķermeņa nav uzlīdusi kāda ērce. Savukārt atgriežoties mājās pēc būšanas dabā, iesakām uzreiz likt mazgāties apģērbu un doties dušā, kur vēlreiz rūpīgi pārbaudīt visu ķermeni. Būtiski neaizmirst pārbaudīt arī bērnus un mājdzīvniekus! Ja gadījumā ērce ir piesūkusies, ļoti svarīgi to pēc iespējas ātrāk un pareizi, nesaspiežot ērci un uz tās neko nelejot, izraut. Jo ilgāk ērce piesūkusies, jo lielāka iespēja inficēties.

youtube icon
Abonēt youtube