Foto: Flickr/Latvijas armija

Ņemot vērā pagājušajā nedēļā publiskotos Eiropas Savienības Padomes (ESP) ieteikumus, kas aicina uz ceļojumu ierobežojumu atcelšanu vakcinētām personām, Latvijas Aviācijas asociācija aicina Latvijas valdību rīkoties un ieviest tos arī lokāli, lai Latvija stiprinātu savas konkurētspējas priekšrocības, nevis zaudētu tās.

Jau no Covid-19 krīzes sākuma 2020. gada martā Latvijas aviācijas nozare uzsver, ka viņu prioritāte ir bijusi iedzīvotāju drošība un veselība, tādēļ ieviesta virkne efektīvu noteikumu lidostās un pašos lidojumos, ierobežojot Covid-19 izplatību, bet tai pašā laikā – turpinot drošu darbību.

Nozares darba grupa, kurā strādā lidosta Rīga, airBaltic, Civilās aviācijas aģentūra un Latvijas Gaisa satiksme, jau ilgstoši ir aktīvi iesaistījusies Covid-19 ierobežošanā, regulāri izstrādājot ieteikumus un priekšlikumus ne tikai drošai nozares darbībai, bet arī samērīgākiem ierobežojumiem. Latvijas aviācijas nozares pārstāvji, tostarp airBaltic, lidosta Rīga, Civilās aviācijas aģentūra, Latvija Gaisa satiksme un citi, ir un būs konstruktīvi partneri Latvijas valdībai Covid-19 krīzes pārvarēšanā.

“Lai arī nozare šajā krīzē ir cietusi ļoti spēcīgi un saskārusies ar virkni izaicinājumu, aviācijas nozare ir pildījusi visas valdības noteiktās prasības un darījusi visu iespējamo, lai palīdzētu vīrusa izplatības ierobežošanā, tai pat laikā turpinot drošu, nepārtrauktu gaisa satiksmi,” pauž Latvijas Aviācijas asociācijas pārstāvji.

Aviācijas nozares spēju strādāt vēl nekad nepieredzētos apstākļos un sasniegt vēlamo rezultātu apliecina arī Civilās aviācijas aģentūra (CAA) dati, kas norāda, ka šogad vien 0,15% no Latvijā atklātajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem ievesti ar gaisa kuģiem, kas ir četras reizes mazāk nekā ar aviāciju tika ievests 2020. gadā. Dati arī parāda, ka, neskatoties uz pieaugošo personu skaitu, kuri ieceļo Latvijā ar lidmašīnām, atklāto saslimšanas gadījumu skaits saglabājas nemainīgi zems.

Lasiet arī: Pēdējā diennaktī jaunatklāti 348 Covid-19 gadījumi, saņemti ziņojumi par 7 mirušajiem

Tieši tādēļ, ņemot vērā jaunos ESP ieteikumus, arvien pieaugošos vakcinācijas tempus un digitālo zaļo sertifikātu ieviešanas progresu, Latvijas valdībai ir steidzami jāpārskata ierobežojumi, kas attiecas uz cilvēku pārvietošanos, izmantojot aviosatiksmi. Latvijas aviācijas nozare jau sen ir ieviesusi visus nepieciešamos epidemioloģiskās drošības pasākumus un ir gatava nodrošināt jebkuras jaunas prasības, uzsver asociācijā.

ESP rekomendācijas paredz ceļošanas atvieglojumus gan ES, gan citu valstu pilsoņiem, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 ar kādu no Eiropas Savienības (ES) apstiprinātajām Pasaules veselības organizācijas (PVO) ārkārtas lietojumu sarakstā iekļautajām vakcīnām.

Lasiet arī: VM atbild | Ja ceļo kopā ar bērniem Covid-19 laikā

Gadījumos, ja plānots ceļot ar bērniem, kuriem vecuma dēļ vakcīnas vēl nav pieejamas, ESP ieteikumi rosina atļaut ceļot kopā ar vakcinētajiem vecākiem, bet pirms ieceļošanas valstī jāuzrāda negatīvs PCR jeb PĶR tests, kas veikts ne vairāk kā 72 stundas pirms tam. Tai pat laikā ESP arī paredz, ka dalībvalstis izveidotu mehānismu, lai spētu koordinēti pieņemt steidzamus pasākumus, ja parādās kāds jauns Covid-19 vīrusa variants trešajās valstīs.

“Augstākie veselības drošības pasākumi ir apliecinājuši savu efektivitāti, pateicoties nozares neatlaidīgam darbam, kura pamatā ir apziņa, ka aviācijai ir jāspēj rādīt piemērs citiem un jāspēj arī pārdzīvot šo krīzi, lai jau tuvākajā nākotnē tā atkal spētu radīt neatsveramu pievienoto vērtību,” izceļ asociācijā.

Asociācijā atzinīgi vērtē Latvijas valdības pieņemto lēmumu, ka pilnībā vakcinētas personas ir atbrīvotas no pašizolācijas, bet ir jāsper solis tālāk. “Pieņemot ESP rekomendācijas, kā arī pakāpeniski atceļot citus ceļošanas ierobežojumus (ceļošana būtisku iemeslu dēļ, testēšanu) vakcinētām personām, Latvija spētu atjaunot tik ļoti cietušās tūrisma un aviācijas nozares drošā un kontrolētā veidā.”

“Šādas strukturētas un pārdomātas pārmaiņas radītu ne tikai ekonomisko pievienoto vērtību, bet arī veicinātu cilvēku vēlmi vakcinēties un uzlabotu situāciju vairākās saistītajās nozarēs. Aviācija, kas veido teju 3% no Latvijas IKP, jau atkal spētu drīzumā ar drošu un brīvu ceļošanu vakcinētām personām radīt neatsveramu pievienoto vērtību ne tikai ceļotājiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem un valsts ekonomikai kopumā,” savu viedokli izsaka Latvijas Aviācijas asociācija.

youtube icon
Abonēt youtube