Desmit Latvijas tūrisma, viesu izmitināšanas un ēdināšanas, skaistumkopšanas un sporta nozares asociācijas aicina atkāpties finanšu ministru Jāni Reiru un veselības ministru Danielu Pavļutu. Pamatojumā minot, ka ministri ir pilnībā ir zaudējuši uzņēmēju uzticību.

Vēstule ar demisijas pieprasījumu nosūtīta Valsts prezidentam, premjeram un ministriem, kā arī visām Saeimas frakcijām un deputātiem ar lūgumu rosināt uzticības balsojumu.

Nozares asociāciju atkārtotajā vēstulē norādīts, ka jau 17.janvārī Tūrisma Krīzes vadības komiteja nosūtīja vēstuli premjeram Krišjānim Kariņam ar aicinājumu tikties, lai visaugstākajā politiskajā līmenī skaidrotu situācijas nopietnību nozarē, kā arī uzklausītu pamatojumu valsts izvēlētajai politikai un tālākajiem plānotajiem soļiem, lai saglabātu nozari, kas pirms Covid pandēmijas veidoja 4% no IKP un gadā apgrozīja vairāk nekā miljardu eiro. Tāpat nozare aicināja organizēt un veikt mediācijas sarunas starp nozares asociāciju pārstāvjiem, finanšu un veselības ministriem, lai abu publiski paustais “ja ir ierobežojumi, ir jābūt atbalstam” realizētos praksē un sekotu reāla un atbildīga rīcība.

Lasiet arī: Zaudējumi “Līvu Akvaparkam” tuvojas miljonam eiro

“Ņemot vērā, ka neesam saņēmuši nekādu atbildi no valdības, kas vēlreiz apliecina nevēlēšanos un nespēju risināt jautājumu par atbalstu Covid-19 krīzē visvairāk cietušajām nozarēm, kā arī nozares priekšlikumu klaju ignorēšanu un Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras veikto uzņēmēju aptauju, aicinām demisionēt finanšu ministru Jāni Reiru un veselības ministru Danielu Pavļutu,” uzsver Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Vēstulē nozares organizācijas norāda, ka dažādu tautsaimniecības sektoru 2021.gada salīdzinoši vājie rādītāji skaidri apliecina, ka iemesls nav Latvijas uzņēmēju neprasme strādāt vai pielāgoties situācijai. Iemesli ir neprognozējamie, nepamatotie un ilglaicīgie ierobežojumi, kas tieši ietekmē uzņēmumu maksātspēju un likviditāti.

“Līdzšinējiem valsts atbalsta mehānismiem ir pārāk daudz kritēriju, atbalsts nāk novēloti un ļoti bieži nesasniedz uzņēmumus. Tā rezultātā daudzi uzņēmumi ir bankrotējuši vai bankrotēs tuvāko mēnešu laikā. Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kas 2021.gadā ir uzrādījusi tūrisma kritumu salīdzinājumā ar 2020.gadu. Nozare kategoriski noraida finanšu ministra apgalvojumu, ka tūrisms Latvijā atgriezīsies tikai pēc diviem gadiem, jo Lietuvas, Igaunijas un citu valstu pieredze jau pašlaik pierāda pretējo,” norāda Latvijas Restorānu biedrības prezidents J. Jenzis.

Nozare vēstulē atkārtoti uzsver, ka augsto energoresursu izmaksu rezultātā, 85% aptaujāto uzņēmēju izdevumi par gāzi, elektrību un apkuri ir pieauguši trīs līdz astoņas reizes, bet nozares sagatavotais un ekonomiski pamatotais atbalsta aprēķins valdībā netiek ņemts vērā. Tāpēc nozares asociācijas atkārtoti aicina steidzami lemt par trīs būtiskākajiem atbalsta pasākumiem, kas piemērojami ar 2021.gada 1.decembri: 1) nodrošināt valsts subsīdijas nozares darbinieku atalgojuma izmaksāšanai līdz ārkārtas situācijas un ierobežojumu pilnīgai atcelšanai; 2) nodrošināt atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai ierobežotajām nozarēm līdz ārkārtas situācijas un ierobežojumu pilnīgai atcelšanai; 3) nodrošināt atbalstu operacionālo izmaksu un energoresursu sadārdzinājuma segšanai.

Demisijas pieprasījumu parakstījušas Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija ALTA, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Kongresu birojs, Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija, Latvijas Neregulāro pasažieru pārvadātāju biedrība, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Veselības un fitnesa asociācija.

youtube icon
Abonēt youtube