Foto: Unplash.com

Straujiem soļiem tuvojas vasaras saulgriežu laiks, kad piedzīvojam gada garāko dienu un īsāko nakti. Tas ir svinību un latviešu tradīcijām vareni bagāts laiks. Šķiet, ka ikvienos svētkos ir daļa maģijas; ticējumi un parunas vēsta, kas galdā jāliek, kā jāģērbjas, lai piesaistītu sev veiksmi un labklājību.

Rīta kafija sarunājās ar dabas dziedniecības, sistēmisko un šamanisko prakšu, cilvēku un augu enerģētikas speciālisti Mariju Sils, kura pastāstīja, ko katrs no mums var darīt šajā laikā, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti, kādus augus nest mājās, kādus rituālus veikt un ar ko īpašs ir šis vasaras saulgriežu laiks.

Vasaras saulgriežus mēdz dēvēt par maģisku laiku, taču – ko ar to saprast?

Enerģētikas speciāliste uzreiz uzsver, ka tam nav nekāda sakara ar raganām, pesteļiem vai melno maģiju. “Pastāv tīklojums, kas ir laiks vai zeme, vai vēl kas cits, jo pasaule vispār sastāv no smalko enerģiju tīklojuma. Šai tīklojumā ietilpst arī cilvēki. Un šie tīklojumi saulgriežu laikā sakrīt, un mums ir viegli šajā laikā saslēgties ar citiem laikiem, spēkiem, resursiem, saslēgties ar citām pasaules enerģijām, kam ikdienā šī pieeja nav tik atvērta.”

Auglības laiks – ko savā dzīvē es vēlos pavairot?

“Katru no mums šis laiks tā vai citādi ietekmē, katrs no mums tajā iekļaujas, un uz mums sāk iedarboties tas, ar ko kopā ir mūsu uzmanība, apziņa un enerģētiskā saikne un sadarbība. Tas, kas tajā brīdī ar cilvēku notiek, tiek pavairots,” stāsta šamane.

Svarīgākais šajā laikā būtu saprast, ar ko tieši mēs vēlamies būt kopā – kādas enerģijas, cilvēkus, domas vēlamies pavairot. Šis saulgriežu moments ir orientēts uz auglību, un šis laiks ir dažnedažādu enerģiju pavairojošs. Tas viss, ar ko mēs šajā laikā saskaramies (kas nav viena konkrēta nakts, bet vairākas dienas tieši pirms Jāņiem), par ko mēs domājam, ar ko esam kopa šajā laikā, tas arī mūsu dzīvēs vairojas. Tāpēc ir svarīgi katram izvēlēties: ko es no tā visa, kas ir manā dzīvē, vēlos pavairot?

Publiskajā telpā atrodama atšķirīga informācija par to, ko šis laiks patiesībā simbolizē. Vieni saka, ka šis ir vecā dzīves cikla nobeigums, bet citi, ka šī ir gada kulminācija. Jautājām arī Marijai, kas, viņasprāt, šajā laikā būtu vēl jādara.

“Pēc tā, kā dzīvoju un skatos uz pasauli es, tas brīdis, kad varēja iesēt jaunās nodomu sēklas, sākt kaut ko no jauna, bija pavasara saulgrieži – tas bija brīdis, kad viss sāka materializēties, augt un plaukt,” saka Marija.

Izravē savu sirds dārzu

“Jāņi gan ir tas laiks, kad aug tas, kas aug, taču tāpat kā dārzā, arī savā dzīvē mēs varam izravēt nezāles un sakopt dārzu. Mēs varam to izdarīt pavisam vienkāršā veidā – par to domājot, to pieminot, veltot nodomu savā Jāņu vainagā vai ziedu pušķī. Nekas īpašs nav jādara, jo pasaulē ir milzum daudz tautu, katram ir savas tradīcijas, bet virziens ir kopīgs, un, manuprāt, cilvēks var to sev pielāgot.”

Viņa min, ka tās var būt pat filmas par tēmām, par kurām vēlamies domāt vai ienest savā dzīvē, mēs varam vienatnē meditēt, taču galvenais šajā brīdī ir izvēle, ko es šobrīd vēl audzēšu no tā, kas jau ir.

Uzmanība būtu jāpievērš dienām pirms svētkiem, sākot ar 19.jūniju, – Marija šīs dienas iesaka dzīvot apzinātāk. Viņa iesaka arī iet dabā, jo “tas, kas ir dabā un ko cilvēks nav radījis, ir lielākā saskarsmē ar pasaules lielajām stihijām, un ja vēmaies spēcinošāku balstu, tad ejam pie tā, kur tas vieglāk dabūjams.”

Vēl viņa piemin, ka šis nav gluži atbrīvošanās, atteikšanās un vecā beigšanas laiks. To šamane iesaka darīt rudenī, kad arī dabā viss beidzas. Viņa gan piemin, ka cilvēks savu dzīvi var mainīt jebkurā brīdī, tam nav nepieciešams kāds konkrēts laiks, taču, ja rodas šāda vēlme, tad labāk to darīt dienas noslēgumā. “Piemēram, uzrakstot domu uz papīra un iemetot to ugunskurā, tad šie dūmi aiziet visumā, un tas noteikti palīdzēs un liks justies labāk. Protams, ja kaut kas ir metams ārā, izravējam to, nenesam līdzi.”

Zīmīgi augi

Kā zināms, Jāņu svētki nav iedomājami bez pļavas puķēm, rotājot māju vai veidojot vainagus, tāpēc Marijai jautājām, vai ir kādas puķes, kurām noteikti būtu jābūt mājās vai ziedu vainagā.

“Man gan nepatīk lietas, kas skaitās obligātas un bez kurām it kā nevar iztikt, manuprāt, katrs pats jūt to, kas viņam vajadzīgs. Runājot par pļavas puķēm, es ieteiktu nostāties pļavas malā, sajust sevi, sajust tās vēlmes, kuras es gribu audzēt un vairot savā dzīvē, un tā, mierīgi elpojot, iet pļavā un varbūt ne tik daudz, cik ar acīm, bet sajust, sasmaržot, iespējams, pat sadzirdēt, kuras ir tās puķes, kas uzrunā, un tās arī būs tās īstās”.

Turpinot viņa saka: “Reizēm nevajag domāt, ko enerģētiski nozīmē kāda lieta, jo mēs to ar savu prātu nevaram izskaitļot. Piemēram, es teiktu, ka smilgas ir saistītas ar skumjām, un tad cilvēki teiks: “Nē, nē, man smilgas vainagā nevajag,” taču smilgas palīdz skumjas pārvarēt, atlaist un no tām atbrīvoties, tā ka, par pļavas augiem runājot, es tiešām iesaku ļauties, lai pļava parāda, kas katram ir nepieciešams.”

Bērzs

Savukārt runājot par kokiem, manuprāt, viens, kas ir ļoti atbilstošs vasaras saulgriežu noskaņām, ir bērzs. Vai tās būtu meijas, vai zariņi vien – ļaujiet tām žūt un piepildīt telpu vai gaisu ar tā smaržu un enerģiju, un bērzs mums palīdzēs savienoties ar dievišķajiem plāniem, jo tas ir uz augšu orientēts koks. Tā tuvumā esošajam cilvēkam koks arī palīdz vērsties uz augšu, mēs varam sajust, kā ļauties tam laisties līdzi. Šis ir arī laiks, kad nevajag rakņāties pagātnē, kas ir virziens uz leju – jāskatās uz augšu.

Un arī pats Jānis, kas ir latviešu dievība, sēž augšpasaulē kā enerģētisks tēls.

Ozols

Nodomu pastiprināšanai noderēs arī ozols, jo ne velti ozolu pin arī vainagos un ar tiem rotā māju. Marija uzsver, ka nepavisam ozols nav vīriešu augs, tas pavisam vienkārši ir spēka koks. Arī starp meiteņu ziedu vainagiem ozola lapas arī var salikt. Ozola enerģētika pastiprinās to, kas ir galvā, it īpaši, ja tas kalpos kā galvas rota, tāpēc domājam, ko mēs domājam tad, kad ozola vainagi ir galvā!

Jāņu svētkos Marija neiesaka apspriest negācijas, bet vairāk sapņot domāt, plānot, cerēt par to, kā vēlamies dzīvot tālāk, tad šīs domas labāk materializēsies. Katram šo momentu vajadzētu izmantot! “Ozoli ir visās malās – sapņojam par to, ko vēlamies!”

Vībotne

“Augs, kas ir ļoti pieejams un enerģiju attīrošs no visa tā, kas ir lieks un kas jāravē, ir vībotne. Tā aug visās sētmalēs. Tur, kur ir vairāk aizlaista vieta, tur vībotnes ir, un tās kā reiz ieaug tādas vietās kā ceļmalas, grāvmalas, sētmalas. Šim augam ir spēja izvēlēties vietu, kur kaut kas ir jāattīra. Mēs varam paņemt nedaudz arī sev un sasiet kādu pušķi, piemēram, blakus gultai piesiet, lai tas tur žūst. Ja mēs vēlamies tieši auga enerģētiku, tad nevajag likt vāzēs, bet dabīgi ļaut žūt un izgarot,” teic dabas enerģētikas speciāliste.

Kā attīrīt savu māju no sliktas enerģijas?

Izmantojot iespēju, šamanei pajautājām arī, kā mēs katrs varam attīrīt savu māju, kad šķiet, ka tajā ir slikta enerģija, un, ja reiz pavisam drīz jāstaigā ar ozolu vainagu, kad jādomā labas domas, sākotnēji jātiek prom no sliktā.

Marija teic: “Tas, ko varam vienmēr, ir aizdedzināt sveci, apzināti laižam savas negatīvās domas, pieredzi uz sveces liesmu, lai tās tiek sadedzinātas. Tāpat ar sveci var pastaigāt pa māju, var arī pasildīt roku pie sveces liesmas un ar roku kustībām it kā nomazgāt sienu vai lietas.”

Vēl Marija stāsta, ka trīs Latvijas attīrošākie augi ir jau pieminētā vībotne, apse un kadiķis. Tradicionāli jau, šķiet, ikviens ir dzirdējis, ka telpas ir jākvēpina ar kadiķi, un mēs varam nogriezt kadiķa zariņu vai sasiet apšu, vībotņu saišķīti (ieteicams pirms tam pažāvēt kaut diennakti), un izkvēpināt telpu. Pat neko speciāli nevajagot domāt, bet vienkārši ļaut iet prom tam, kas telpā vairs nav vajadzīgs. Tad šīs enerģijas iet prom labprātīgāk.

“Ja kāds vēlas izmēģināt, es patiesi iesaku, tomēr, ja vēlaties zināt par kaut ko vairāk, būs jānāk pie manis,” smaidot saka Marija.

Un reizēm mēs aizmirstam par vienkāršu lietu, ko katrs varam izdarīt – uztaisām mājās caurvēju, lai gaiss iet krustu šķēršu, un daba izpūtīs to, kas mājās ir lieks. No caurvēja nevajag baidīties!

Lai līksmi, droši un fantastiski gaidāmie svētki!

youtube icon
Abonēt youtube