Ekrānšāviņš izgūts no Youtube/ Rīta Panorāma

Smagos noziegumos apsūdzētais, no Ventspils mēra pienākumiem atstādinātais Aivars Lembergs kriminālprocesu ir apzināti vilcinājis, tāpēc noteiktais drošības līdzeklis – apcietinājums – ir pamatots, Latvijas Radio skaidroja tā sauktās Lemberga lietas tiesnese Irīna Jansone, vēsta sabiedriskais medijs lsm.lv.

22.februārī Rīgas apgabaltiesa Lembergu uzreiz pēc saīsinātā sprieduma pasludināšanas apcietināja tiesas zālē.

Kā skaidro apgabaltiesā, lietas dalībniekiem pēc pilnā sprieduma pasludināšanas 22.jūnijā desmit dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā kā apelācijas instancē, tomēr nepieciešamības gadījumā termiņu var pagarināt līdz 20 dienām.

22.februārī Rīgas apgabaltiesa Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lasiet arī: Lembergs vainīgs! Pieci gadi cietumā, mantas konfiskācija un prāvs naudas sods

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 10.jūlijam, bet mājas arestā – no 10.jūlija līdz 2008.gada 22.februārim.

Lasiet arī: Aivars Lembergs cietumā grib dzīvot pēc saviem likumiem

Tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro. Tāpat tiesa nolēma no Lemberga valsts labā piedzīt procesuālos izdevumus 22 180 eiro apmērā par zvērināta advokāta valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja.

Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumenta viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā piedalīšanās mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijās.

Savukārt attaisnoja dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Tiesas izvērstāks redzējums par konkrētām apsūdzības epizodēm gaidāms pilnajā spriedumā.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Anrijs atzīts par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, kā arī neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007.gadā. Sormuli tiesa atzina par vainīgu kukuļņemšanas atbalstīšanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Pašlaik partija Latvijai un Ventspilij ir izvirzījusi Lembergu kā mēra kandidātu, taču nav cerību, ka viņš tiks ievēlēts, jo no cietuma piedalīties balsošanā nedrīkst un visas opozīcijas partijas, kurām kopā ir septiņi mandāti, pateikušas, ka par Lembergu nebalsos. Latvijai un Ventspilij, ieskaitot Lembergu, ir astoņi mandāti domē.

youtube icon
Abonēt youtube