Foto: Unplash.com

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) nosūtījusi vēstuli Saeimas priekšsēdētājai un visām frakcijām, kurā pauž LBAS viedokli par darba devēja tiesībām izbeigt darba (dienesta) attiecības personām, kuras nav vakcinētas, informē LBAS.

Ņemot vērā, ka Ministru kabinets 14.jūlijā nolēma atbalstīt likumprojektu Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā (likumprojektu) un iesniegt to Saeimā, LBAS valde kategoriski iebilst pret nevakcinētu darbinieku (amatpersonu) atlaišanu no darba, uzsverot to, ka likumprojektā paredzēto leģitīmo mērķi – sniegt pakalpojumus (pildīt darba pienākumus) neapdraudot citu cilvēku veselību, var panākt arī ar alternatīvām metodēm, piemērām, distancēšanos, sejas un mutes aizsegu lietošanu, nozaru drošības protokoliem, telpu vēdināšanu, ar regulāru testēšanu, attālināta darba veikšanu u.tml.

LBAS atbalsta vienīgi brīvprātīgu vakcinēšanos un aicina politiķus skaidrot savu nostāju, sniedzot pilnīgu informāciju, lai palīdzētu katram nodarbinātajam pašam pieņemt savu lēmumu.

LBAS aicina Saeimas deputātus, diskutējot par šo likumprojektu, un, realizējot tā leģitīmo mērķi, ievērot samērīguma un nediskriminācijas principus: saglabāt vakcinācijas brīvprātību; paplašināt Covid-19 testēšanas aptveri un uzdot Veselības ministrijai, ņemot vērā citu Eiropas valstu praksi, pieļaut arī lētāku testu izmantošanu; nepieļaut nevakcinētu darbinieku (amatpersonu) atlaišanu no darba.

LBAS aicina paredzēt īpašu valsts apmaksātu rehabilitācijas programmu, kā arī valsts kompensācijas par ārstēšanos, izmeklējumiem, kopšanas, un citām izmaksām no valsts budžeta, ja vakcinētai personai pēc vakcīnas saņemšanas ir komplikācijas, darbspēju zaudēšana, nāve.

Tāpat LBAS aicina likumprojektā iestrādāt prezumpciju, ka, ja noteiktā periodā pēc vakcīnas saņemšanas ir radies kaitējums personas veselībai vai nāve, tiek prezumēts, ka sekas ir iestājušās no vakcīnas, ja vien valsts nespēj pierādīt pretējo (apgrieztā pierādīšana); un paredzēt vienu apmaksātu brīvu dienu personām, kuras ir vakcinējušās.

Jau vēstīts, ka iepriekš amatpersonas solīja, ka Latvijā vakcinācija pret Covid-19 ir un paliks brīvprātīga, taču pašlaik tiek plānots, ka tie, kuri nebūs potējušies, vairs nevarēs strādāt skolās medicīnas iestādēs u.c. vietās.

Pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu darbinieku, paredz trešdien, 14.jūlijā, Ministru kabineta sēdē atbalstītais projekts grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Likumprojekta autori norādīja, ka grozījumi likumā paredz jaunu pieeju Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai un katra indivīda veselības aizsardzībai, nosakot pienākumu valsts institūcijām sniegt epidemioloģiski drošus pakalpojumus, darba devēja pienākumu nodrošināt epidemioloģiski drošu darba vidi.

youtube icon
Abonēt youtube