Foto: Unplash.com

Avokado ir kļuvis par vienu no iecīnītākajiem augļiem arī Latvijas iedzīvotāju vidū. Diemžēl gan pasaulē, gan arī Latvijā arvien biežāk mikroķirurgi novēro plaukstas traumas, ko pacienti guvuši šī augļa apstrādes laikā. Ārzemju literatūrā pat ir radīts jēdziens, lai apzīmētu tieši šīs traumas, – “avokado roka” (avocado hand), stāsta Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā.

Gūtie bojājumi var būt ļoti dažādi. Vieglākajos gadījumos tas var būt tikai virspusējs ādas bojājums, bet smagākos gadījumos ir pirkstu artēriju, nervu vai cīpslu bojājumi. Ņemot vērā, ka visbiežāk trauma gūta ar nazi, brūce var būt pavisam niecīga – pat dažu milimetru liela. Tomēr smailais naža gals var ieslīdēt audos ļoti dziļi un traumēt kādu no svarīgajām anatomiskajām struktūrām, uzmanību  vērš slimnīca.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas rezidents plastiskās ķirurģijas specialitātē Kristaps Blūms iesaka, kā rīkoties, ja noticis “negadījums”: “Pēc traumas gūšanas ir svarīgi sniegt pirmo palīdzību un pēc iespējas drīzāk, lai izvairītos no liela asins zuduma, kā arī novērstu netīrumu iekļūšanas risku brūcē. Pareizi būtu izveidot spiedošu pārsēju, uzliekot uz brūces, vēlams, sterilu marli. Pēc tam, sarullējot marles saiti vai kādu citu materiālu (piemēram, dvieli) biezākā kārtā, to piefiksē ar citu saiti.”

Tāpat ķirurgs iesaka pievērst uzmanību, lai netīšām neizveidojas žņaugs, pietinot pārsēju pārāk cieši. Ja pārsējs būs pārlieku nospriegots, roka vai pirksti kļūs zili vai bāli, tāpēc radīsies audu išēmija.

Papildu informāciju atradīsiet šeit.

youtube icon
Abonēt youtube