Foto: Unplash.com

Vairums Latvijas iedzīvotāju (64%) picu ēd ar rokām, savukārt ar nazīti un dakšiņu ēd vien 8%, bet trešdaļa cilvēku (28%) apgalvo, ka viss atkarīgs no situācijas, secināts Norstat un Tiamo grupas vadītās Čili Pizza aptaujā. Kā pica ir jāēd? Čili Pizza un etiķetes eksperte Gunta Krasta stāsta, kas jāņem vērā, baudot šo pasaulē un Latvijā iecienīto ēdienu.

Visretāk ar nazi un dakšiņu picu ēd 18-24 gadu veci jaunieši (6%), visbiežāk galda instrumentus izmanto seniori pēc 60 gadu vecuma (13%). Jo mājsaimniecībā vairāk bērnu, jo retāk tiek izmantota dakšiņa un nazītis. Piemēram, ģimenēs, kur ir viens bērns, ar rokām picu ēd 67%, četru bērnu ģimenēs 88%, bet piecu un vairāk bērnu ģimenēs picu ar rokām ēd 100% aptaujāto.

“Pirms picas ēšanas to sadala gabalos, varbūt tāpēc ir atšķirīgi uzskati, kā to ēst. Vienā situācijā picu var ēst, turot rokās, citā reizē picu var ēst ar nazi un dakšiņu,” saka etiķetes eksperte Gunta Krasta.

“Pica vislabāk garšo, kad to ēd ar rokām. Ja iespējams, tā ir jāēd ar rokām. Vienlaikus jāņem vērā konteksts un kompānija. Piemēram, ja puisis uzaicinājis meiteni pirmo reizi vakariņās restorānā, varbūt būtu labāk, ja picu ēstu ar nazi un dakšiņu. Arī biznesa pusdienās visbiežāk cilvēki izvēlas lietot galda piederumus. Savukārt ģimenes lokā vai draugu ballītē picu noteikti var notiesāt, turot šķēli rokā.”

“Lai arī kur cilvēks ēstu picu: restorānā, picērijā vai mājās, viņam ir jājūtas ērti. Vienam galda piederumi var atvieglot ēšanu, citam nazis un dakšiņa būs apgrūtinājums. Picu daudzveidība un dažādie veidi, kā to ēst, ir viens no iemesliem, kādēļ pica ir iecienīts ēdiens visā pasaulē,” saka Toms Zukulis, Tiamo grupas vadītājs. “Vienīgā pica, kuru grūti ēst ar rokām, ir calzone lielais pīrāgs jeb pārlocītā pica.”

Noderīgi padomi, kā ēst picu

• Ēd, kamēr silta. Izmanto nazi un dakšiņu, lai atdalītu picas šķēles citu no citas. Picu var ēst arī atdzisušu, tomēr tā vislabāk garšo silta.

• Izvēlies – griezīsi vai turēsi rokās. Picas trīsstūri vari a) sagriezt sīkākos gabaliņos ar nazi un dakšiņu vai b) ēst veselu, turot picas maliņu ar abām rokām, vai c) ēst, salokot maliņas stūrus kopā, vai d) vidusdaļu atlokot līdz picas malai; e) turot picas šķēli uz salvetes.

• Nebaidies mainīt taktiku. Ja pica ir bagāta ar dažādām sastāvdaļām, vispirms ar nazi un dakšiņu vari apēst lielāko daļu sastāvdaļu jeb to, kas varētu novelties no picas. Pēc tam picu vari salocīt un ēst ar rokām.

• Nekautrējies izmantot salvetes. Ēdot vai nu ar galda piederumiem vai rokām, lieto salveti, kad vien ir tāda nepieciešamība. Salvetes it īpaši noderīgas, ēdot treknākas un sulīgākas picas, piemēram, piecu sieru picu vai picu ar gaļas asortiem, bekonu vai salami.

• Vaicā padomu citiem. Ja šaubies, kā ēst picu picērijā vai restorānā, vaicā padomu viesmīlim.

• Apēd maliņas. Maliņas var ēst kā uzkodu bez piedevām vai iemērcēt tomātu mērcē vai bazilika pesto.

• Ņem līdzi. Ja ieturi maltīti picērijā vai restorānā un jūti, ka netiksi galā ar picu, nekautrējies vaicāt viesmīlim kastīti, lai paņemtu neapēsto šķēli līdzi. Pica ir ēdiens, ko var ēst arī atdzisušu.

Par pētījumu

Čili Pizza un Norstat aptauja veikta š.g. septembrī, aptaujājot 1 002 cilvēkus vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Saistītās tēmas: ēst picuEtiķetepica

youtube icon
Abonēt youtube