Aizvadītā gada decembrī veikalu tīkla ELVI pircēji kopā apēduši 60 tonnas mandarīnu, kas ir vairāk nekā svēra Titāniks, norāda pārstāvji.

Starp iecienītākajām precēm bija arī piparkūkas, pīrādziņi un karstvīns, liecina pārdošanas dati.

“Decembra pirktākie produkti Latvijā viennozīmīgi ir mandarīni – tas tikai apstiprina, ka mūsdienu Ziemassvētku un Jaunā gada svarīgākais ēdiens ir tieši šie oranžie un vitamīniem bagātie svešzemju augļi. Viena mēneša laikā apēsto mandarīnu svars ir lielāks nekā svēra slavenais kuģis Titāniks,” stāsta SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Gada nogale un jaunā gada sākums ir mandarīnu ražas laiks, tāpēc šie augļi ir ļoti garšīgi un tie nopērkami par pieejamu cenu. Sākoties jaunam gadam, sākas apelsīnu un greipfrūtu sezona, tāpēc janvāra sākumā sāk augt pieprasījums pēc cita veida citrusaugļiem.

Decembra pirktāko preču klāstā līdzās mandarīniem bijušas piparkūkas, kuru pieprasījums, salīdzinot ar novembri, dubultojies. Piecas reizes vairāk cilvēki pirkuši dažādas gatavās mīklas – acīmredzot, daudzi svētku laikā vēlējušies omulīgu noskaņu radīt ar pašu ceptu pīrādziņu un piparkūku smaržu. “Par absolūtu decembra fenomenu var uzskatīt pelēko zirņu pārdošanas apjomus – decembrī, salīdzinot ar novembri, zirņi pirkti par 716% vairāk. Sākoties jaunam gadam, pieprasījums pēc zirņiem strauji krītas. Tas nozīmē, ka zirņi tiešām ir produkts, ko cilvēki uzskata par neatņemamu ēdienu Ziemassvētku galdā un daudzi iegādājas tikai šim mērķim, nevis ikdienas ēdienu gatavošanai,” stāsta L.Vārtukapteine

Dzērienu segmentā decembrī populārs bijis gan karstvīns (+370%), gan bezalkoholiskie karstie dzērieni (+147%). Pārējo preču pārdošanas apjomi apliecina, ka svētku laiks aizvadīts pie bagātīgi klātiem galdiem – gatavoti gan dažādi salāti, gan cepeši un citi svētku ēdieni.

Decembrī būtiski audzis pieprasījums pēc salātiem 1kg iepakojumos – tas apliecina, ka klienti salātus iegādājas nevis savām ikdienas pusdienām, kad vairāk pērk ēdienus vienas porcijas iepakojumos, bet tieši svinībām un tuvinieku cienāšanai. Populārākie decembrī bijuši ELVI gaļas salāti un “Siļķe kažokā”,” norāda L.Vārtukapteine.

Viņa arī stāsta: “Ņemot vērā, ka daļa Latvijas sabiedrības Ziemassvētkus svin janvāra sākumā, parasti gada nogalei raksturīgie pirkšanas paradumi daļēji saglabājas arī janvāra pirmajās dienās, taču tos ātri nomaina citas, ikdienai raksturīgākas tendences.”

Saistītās tēmas: karstvīnsmandarīnipārdošanas apjomsPircēji

youtube icon
Abonēt youtube