Foto: Pixabay

Pēc zinātnieku domām, skūpsts nav nekas cits kā ekspresanalīze uz ģenētisko saderību. Proti, kamēr mēs maigi apskaujamies un skūpstāmies, mūsu smadzenes pēta partnera hormonālo sistēmu. Taču tas vēl nav viss – pavisam droši var apgalvot, ka no skūpstiem un skūpstīšanās labuma ir daudz vairāk nekā ļaunuma!

Skūpsta laikā partneri apmainās ar 7 mg taukvielu, 0,7 mg olbaltumvielu un 0,45 mg dažādu sāļu. Skūpsta laikā no viena partnera pie otra pārceļo ap 200 streptokoku, stafilokoku un dažādu baktēriju, no kurām 95% ir nekaitīgas.

Kaislīga skūpsta laikā tiek sadedzinātas 12 kalorijas.

Cilvēki, kam patīk skūpstīties, retāk cieš no asins, kuņģa un žultspūšļa slimībām.

Viens skūpsts ierosina tādu daudzumu nomierinošu hormonu, kas pārsniedz minimālu morfija devu.

Trīs divdesmit sekunžu ilgi skūpsti dienā gada laikā palīdz atbrīvoties no apmēram kilograma liekā svara.

Skūpsts efektivitātes ziņā līdzinās košļājamajai gumijai, kas novērš kariesu. Skūpsts veicina siekalu izdalīšanos, kurās esošais kalcijs un fosfors labvēlīgi iedarbojas uz zobu emalju. Kaislīgu skūpstu cienītāji retāk cieš no tādas smaganu saslimšanas kā paradontoze.

Skūpsts rada pretestību stresa hormoniem, kas veicina augstu asinsspiedienu, paaugstina holesterīna līmeni, rada muskuļu vārgumu, insulīna līdzsvara nobīdi un bezmiegu.

Kaislīgs skūpsts izraisa vairāk nekā 30 dažādu sejas muskuļu saspringumu, kas izlīdzina sejas ādu, padara to elastīgāku un vairāk apgādā ar asinīm.

Ilgi skūpsti palīdz pret žagām.

Skūpsti paātrina sirdsdarbību – vīriešiem līdz 120 sirdspukstiem minūtē, sievietēm – līdz 180. Tas savukārt paaugstina dzīves tonusu un apgādā asinis ar skābekli.

No medicīniskā viedokļa ideāla skūpsta ilgums ir ne mazāks par minūti, turklāt visefektīvākie ir skūpsti, kad partneri kaut minimāli raugās viens otram acīs.

Tikai puse zemeslodes iemītnieku ir pazīstami ar skūpstiem. Piemēram, papuasi savas simpātijas izrāda nevis skūpstoties, bet meklēdami viens otram utis.

Ir tautas, kas baidās skūpstīties reliģisku apsvērumu dēļ. Tā dažas tautas Āfrikā uzskata, ka ar skūpstu var iesūkt cita cilvēka garu.

Lasiet arī: Uģis Kuģis: Mūsdienu vīrietis ir vājš, viņi baidās uzņemties atbildību

/Sagatavots pēc grāmatas “Maldi par seksu” materiāliem/

Saistītās tēmas: sekssskūpstiskūpstīšanās

youtube icon
Abonēt youtube