Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr

Uzvaras pieminekļa demontāžas pretinieki internetā izplata stāstus par dīvainiem notikumiem, kas  piemeklējuši tos, kuri savulaik izveduši krustus no Rīgas doma un jaukuši dažādus pieminekļus, netieši norādot, ka līdzīgs liktenis var sagaidīt tos, kas šobrīd priecājas par Uzvaras parkā esošā pieminekļa nojaukšanu.

“Pirms 40 – 45 gadiem man bija iespēja parunāties ar vienu interesantu cilvēku. Vienkāršs celtnieks, kurš man stāstīja, kā pagājušā gadsimta 60.gados piedalījies krustu noņemšanā no Rīgas katedrāles. Viņus nosūtīja turp divos naktī ar rīkojumu, lai pret rītu krustu vairs nebūtu. (..) Pēc šī cilvēka stāstītā, viņi strādāja līdz 7–8 rītā, un cilvēki, kas stāvējuši trolejbusa pieturā, skali nolādējuši kā viņus, tā arī varu, kas izdevusi attiecīgo rīkojumu. Savu stāstījumu viņš noslēdza ar to, ka viņu bija 12 cilvēki, un līdz vecumam – viņam tobrīd bija 70 – nodzīvojis vienīgi viņš. No atlikušajiem 11 neviens nav nomiris dabīgā nāvē, savā gultā,” vietnē Facebook raksta lietotājs Joseph Koren, ar kura ierakstu dalījušies vairāk nekā 375 lietotāji, tostarp Latvijas Krievu savienības pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs.

“Šodien nojauc Rīgas un Latvijas atbrīvotāju pieminekli no fašistiem Otrajā pasaules karā,  Nojauc līdz ar vietējo nacistu priekpilniem kliedzieniem, liekulīgi, priecīgi paziņojot – mēs saprotam, ka kādai iedzīvotāju daļai tas radīs sāpes, taču mums tas ir jādara. Neko jūs, nelieši, nesaprotat. Jūs nesaprotat, ka es, tāpat kā simti tūkstošu citu rīdzinieku katru gadu nācām pie šī pieminekļa ar ziediem, lai pieminētu savus tuvos, kas karojuši pret nacismu un uzveikuši to. Jūs nesaprotat, ka šī vieta ir vairāku simtu tūkstošu cilvēku pielūgta un piesātināta ar daudzu auru, kam tā ir svēta.  Būtu jūsu netīrajos prātiņos kaut drusciņ saprāta, jūs pievērstu uzmanību tam, ka tad, kad jūs tikko sākāt savus nelietīgos darbus Latvijas mazpilsētās, sāka notikt dīvainas lietas. Ogrē pieminekļa nojaukšanas laikā traktoram salūza kauss, bet Jelgavā plīsa ķēde,” teikts ierakstā.

Starp komentētājiem netrūkst tādu, kas piekrīt ierakstā paustajam un dalās ar līdzīgiem, sev zināmiem atgadījumiem, kad, piemēram, Tbillisi nojaucot pieminekli, tā šķemba nogalinājusi sievieti, bet vēl divus cilvēkus ievainojusi.

Daļa komentētāju gan aicina nejaukt Uzvaras pieminekli ar reliģiju un Dievu, kas padomju laikos bija aizliegti. Kāds komentētājs ierakstījis, ka Uzvaras piemineklis, tāpat kā 9.maijs, vairs nesimbolizē uzvaru pār nacismu, bet gan Putina nacismu un kodoldraudus.

Lasiet arī: VIDEO: Uzvaras parkā nogāztas padomju karavīru un sievietes tēla statujas; 14 cilvēki aizturēti

Kā zināms, 23.augusta pēcpusdienā Uzvaras parkā no pieminekļu kompleksa tika nogāztas trīs statujas.  Trešdienas, 24.augusta, rīts padomju armiju slavinošā pieminekļa kompleksā sācies ar sievietes tēla statujas jaukšanu.

Pie Uzvaras parka otrdien, 23.augustā, dienas laikā būtiski starpgadījumi nenotika. Tomēr tajā pat laikā publiskajā telpā vairākas personas un dažādi avoti aicināja vakarā nesankcionēti pulcēties Uzvaras parka apkārtnē. Īsi pirms pulksten 21.00 tika novērots iedzīvotāju pieplūdums, savācoties vairākiem desmitiem cilvēku ar atšķirīgām pārliecībām, kas pakāpeniski starp atsevišķām personām raisīja konfrontāciju situācijas, kā rezultātā tika aizturēti 14 cilvēki, ziņo Valsts policija.

youtube icon
Abonēt youtube