Foto: Daniela Reihenbaha/BNN

Ir dažādi veidi, kā mēs katrs varam panākt, lai apkures rēķini būtu mazāki, uzskata speciālisti. Daži no tiem ir pavisam vienkārši, bet citi savukārt panāk pretēju “efektu” un siltuma patēriņu pat palielina.

Šajā apkures sezonā siltumenerģijas taupīšana ir aktuālāka nekā jebkad iepriekš, turklāt ne tikai tādēļ, ka Eiropas Savienība paredzējusi tērēt pēc iespējas mazāk gāzes, bet arī vēl nepieredzēta apkures sadārdzinājuma dēļ, kas sāpīgi ietekmē ikviena maciņu.

“Protams, ja dzīvojat energoneefektīvā mājā, labāko rezultātu sasniegsiet, veicot vismaz nelielu renovāciju un sakārtojot apkures sistēmu. Pat salīdzinoši vienkārši veidi reizēm palīdz ietaupīt ievērojamu siltuma daudzumu, piemēram, samazinot telpu temperatūru par vienu grādu, rēķins saruks pat par 5%. Savukārt, ja izlemsiet apkuri samazināt tikai naktī un darīsiet to nepareizi, rēķins var pat palielināties,” stāsta SIA “Danfoss” pārdošanas vadītāja Renāte Lakse.

Taupīt ir vērts arī daudzdzīvokļu mājās bez individuālas siltumenerģijas uzskaites. Lai arī tajās tiek uzskaitīta mājas kopējā patērētā siltumenerģija, kas proporcionāli tiek sadalīta pēc dzīvokļu kvadratūras, visiem vai vismaz lielākajai daļai iedzīvotāju īstenojot taupības pasākumus, to justu visa māja.

Septiņi padomi, kā varam taupīt siltumenerģiju:

Viens grāds samazina patēriņu pa 5%

Palielinot vai samazinot telpu temperatūru par vienu grādu, siltuma patēriņu attiecīgi kāps vai kritīsies par aptuveni 5%. Ja samazinājums būs divi grādi – ekonomija sasniegs desmit procentus. Veselības speciālisti iesaka dienā telpās uzturēt aptuveni 21 grāda gaisa temperatūru, savukārt miegam ideāli piemērota aptuveni 17 grādu temperatūra.

Atšķirība – ne vairāk kā trīs grādi

Tie, kuriem ir regulējama apkures sistēma, naktī mājoklī nereti samazina siltuma līmeni, jo zemākā temperatūrā var labāk izgulēties. Daži telpu temperatūru samazina arī darbistabā un citās istabās, kurās naktī neatrodamies.

Lai ietaupītu, speciālisti  iesaka temperatūru regulēt tā, lai tā dienas un nakts režīmā neatšķirtos par vairāk kā trīs grādiem. Pretējā gadījumā apkures sistēma, lai sasildītu telpu līdz dienas režīma temperatūrai, var patērēt vairāk enerģijas nekā tika ietaupīts naktī.

Jāapkurina arī neapdzīvotās telpas

Lielākās mājās vai dzīvokļos reti izmantotās vai neizmantotās telpās bieži vien taupības apsvērumu dēļ tiek atslēgta apkure. Tā kā mājokļa iekšsienas nav siltinātas, šīs telpas tik un tā tiek sildītas caur sienām, tādējādi patērējot vairāk enerģijas. Lai siltumenerģiju tērētu ekonomiski, ieteicams neizmantotajās telpās temperatūru uzturēt ne zemāku par 14 grādiem.

Tāpēc jāatceras – pārāk liela temperatūras atšķirība dažādās telpās ne tikai nepalīdzēs ietaupīt, bet var pat veidoties kondensāts, pelējums vai sienu deformācija.

Uzturiet optimālu gaisa mitrumu

Speciālisti iesaka telpās uzturēt aptuveni 40–50% relatīvo gaisa mitrumu, jo šāds līmenis ir vislabvēlīgākais mūsu veselībai. Ja gaiss dzīvoklī būs mitrāks, istabās gribēsies paaugstināt gaisa temperatūru. Tad tādēļ, ka jo augstāks ir mitruma līmenis, jo cilvēkam gaiss šķiet vēsāks, lai arī temperatūra nemainās.

Vēdinot telpas izslēdziet apkuri

Ja mājoklī ir uzstādīti siltuma padeves temperatūras regulatori, vēdināšanas laikā tos izslēdziet. Pretējā gadījumā vēdināšanas laikā tie sāks istabas sildīt intensīvāk, bet šis siltums izplūdīs ārā.

Speciālisti iesaka vēdināt, atverot vairākus logus tā, lai mājās izveidotos caurvējš un ātri nomainītos viss gaiss. Tam vajadzēs ne ilgāk kā 5–6 minūtes, bet pēc tam sāks salt mājokļa iekšējās sienas.

Neapklājiet radiatorus

Ļoti svarīgi ir neapklāt radiatorus, lai siltais gaiss telpā varētu kustēties brīvi. Vēl svarīgāk ir neapklāt termostatus, lai tie varētu precīzi novērtēt, kāda šobrīd istabā ir gaisa temperatūra.

Izmantojiet visus istabas radiatorus

Ja istabā ir vairāki radiatori, kāds var cerēt ietaupīt, daļu no tiem izslēdzot. Taču tas nekādu efektu nedos, drīzāk radīs papildus patēriņu, jo vienam radiatoram būs jāsilda vairāk, lai sasniegtu noteikto temperatūru visā istabā. Turklāt siltuma plūsma telpā sadalīsies nevienmērīgi, tāpēc cilvēki var justies nekomfortabli.

Lasiet arī: Aizdomas, ka Yandex nelikumīgi fotografējis Latviju no putna lidojuma

youtube icon
Abonēt youtube