Foto: Rīta kafija

Igaunijas-Somiju gāzesvada “Balticconnector” remontdarbi sāksies šā gada marta sākumā, informē Igaunijas pārvades sistēmu operators “Elering”. Atbilstoši plānotajam remontdarbu grafikam “Balticconncetor” cauruļvadu varētu nodot ekspluatācijā 22.aprīlī. 

Pērnā gada 8. oktobrī Igaunijas un Somijas gāzesvada darbība tika apturēta saistībā ar gāzes noplūdi “Balticconnector” cauruļvadā.

Remontdarbi tiek plānoti atbilstoši turpmāko laikapstākļu novērtējumam. Remontdarbu plānotais ilgums ir četras nedēļas, pēc tam “Balticconnector” tiks pārbaudīts un nodots ekspluatācijā. Ja laikapstākļi kļūs sarežģītāki, kas ietekmēs turpmāko remontdarbu veikšanu, darbi varētu nedaudz aizkavēties. Provizoriskais “Balticconnector” cauruļvada ekspluatācijas datums atbilst sākotnējam ekspertu novērtējumam 2023. gada oktobra sākumā, kad tika konstatēts “Balticconector” cauruļvada darbības pārtraukums.

“Kopš pērnā gada rudens notikumiem, kas saistīti ar “Balticconector” darbības apturēšanu, Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma strādājusi bez traucējumiem. Latvijā dabasgāzes apgāde ir droša un stabila, par ko liecina, tostarp aktīvi ienākošās dabasgāzes plūsmas caur Polijas-Lietuvas starpsavienojumu, kā arī Klaipēdas termināļa. Notikums nav atstājis ietekmi ne uz mājsaimniecību izdevumiem, siltumapgādes uzņēmumiem, ne arī ražojošo uzņēmumu konkurētspēju. Dabasgāzes cenas, kopš 8. oktobra, ir būtiski samazinājušās, teju uz pusi,” komentē klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Inčukalna pazemes krātuve ir piepildīta 55,7% apmērā, kas ir aptuveni 13 TWh. Pašlaik esošais Inčukalna krātuves piepildījums ir tuvu Eiropas krātuvju aizpildījumam. Esošais dabasgāzes apjoms līdz sezonas beigām ir pietiekams. Inčukalna dabasgāzes krātuvi šobrīd izmantojam gan paši, gan Igaunijas un Lietuvas patērētāji.

Šo nepilnu piecu mēnešu laikā dabasgāzes plūsmas Baltijas valstīs ienākušas caur Polijas-Lietuvas starpsavienojumu (GIPL) un caur Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli. Nepilnu piecu mēnešu laikā dabasgāzes plūsmas Latvijā ienākušas 2,02 TWh apmērā. Inčukalna krātuvē nepilnu piecu mēnešu laikā (2023.gada 8.oktobris – 2024.gada 18.februāris) iesūknētas 0,4 TWh dabasgāzes.

Dabasgāzes cena TTF biržā pēc 2023.gada 8.oktobra notikuma bija 48,95 EUR/MWh, šobrīd – 16.februārī dabasgāzes cena noslīdējusi līdz 24,82 EUR/MWh, kas ir gandrīz divas reizes zemāka. Dabasgāzes cenu prognozes turpmākajos mēnešos liecina par cenu lejupslīdi (provizoriskā cena martā -24,65 EUR/MWh, aprīlī – 24,86 EUR/MWh, maijā – 25,15 EUR/MWh, informē Klimata un enerģētikas ministrija.

Lasiet arī: Gluzunovi atkal kopā; prāto par pārcelšanos uz Spāniju

Lasiet arī: Stradiņa slimnīcas jaunbūvē deformējusies viena no nesošajām kolonnām

Lasiet arī: «Absolūtā pirmā mīlestība» – Kristaps Strūbergs atkal attiecībās

Lasiet arī:  Leldei Ceriņai ne tikai jauns darbs, bet arī izskats

Lasiet arī: Kulakova māsa: Tieši pirms gada aizgāja māmiņa, un tagad – arī brālis

Lasiet arī: Ukraiņu astrologs: Krievija gatavo uzbrukumu vēl trim valstīm

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube