Foto: Ekrānšāviņš

Latvijas Banka ceturtdien, 15.decembrī, izlaidīs Ukrainas brīvībai veltītu sudraba kolekcijas monētu, turklāt gūtie ienākumi no katras pārdotās monētas tiks ziedoti Ukrainai. Tādējādi, iegādājoties šo monētu, atbalsts būs ne tikai morāls, bet arī taustāms, informē Latvijas Banka.

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv no 15.decembra plkst.12.00. Monētas cena – 75.50 eiro, iegādes limits vienai personai – piecas monētas. Monētas tirāža ir 8 000 eksemplāru.

Kolekcijas monētas “Ukrainas brīvībai” autors ir ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov). Monētas skatpunktu mākslinieks koncentrējis uz vienu vienīgu vārdu – ВОЛЯ –, kam viņa dzimtajā valodā ir daudznozīmju jēga: brīvība; griba; vara. Monētas plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča.

Monētas reversā attēlotais putns ar zelta zvaigznīti ir nākotnes apsolījuma tēls politiskajā telpā – Ukrainai kļūstot par savējo Eiropas Savienībā. Bet – ne tikai. Tas ir liecinājums un reizē atgādinājums – gara lidojumam brīvības garants ir klātesošs, skaidro banka.

Monētas grafiskā dizaina konkurss bija īpašs ar to, ka tajā pēc Latvijas Bankas uzaicinājuma piedalījās pieci atzīti mākslinieki no Ukrainas – Katerina Bjelobrova (Kateryna Bielobrova), Ņikita Kadans (Nikita Kadan), Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov), Romans Miņins (Roman Minin) un Anna Zvjaginceva (Anna Zvyagintseva). Visu konkursā iesniegto darbu raksturs bija dziļi emocionāls un personisks.

No 16.decembra visu mākslinieku darbi tiks izstādīti Latvijas Bankas galvenās ēkas (Rīgā, K. Valdemāra ielā 2A) foajē, kur tos varēs apskatīt ikviens interesents.

Lasiet arī: Staķis, Pozņaks un citi – aicina balsot par šā gada Eiropas cilvēku Latvijā

“Pirmajās kara dienās reti kurš ticēja, ka ukraiņiem izdosies apturēt milzīgo pārspēku un jau pāris mēnešu vēlāk piespiest krievu okupantus bēgt no iekarotajām pozīcijām. Ukraiņi savu cīņu vēl turpina, nemaz nešauboties, ka nākotnē pienāks diena, kad izdosies atgūt savu zemi. Vērojot karu TV ekrānos, mēs, Ukrainas draugi, īpaši novērtējam, cik pateicīgi varam būt par iespēju dzīvot mierā. Taču tā vienlaikus ir arī atbildība – palīdzēt Ukrainai un tās cilvēkiem. Šī monēta stāsta par brīvību, neatlaidību un ticību. Ticību saviem un savu draugu spēkiem,” uzsver Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Kolekcijas monēta “Ukrainas brīvībai” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo kolekcijas monētas pēc būtības ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

youtube icon
Abonēt youtube