Foto: Pexels

Vietnē ManaBalss vāc parakstus iniciatīvai, kas paredz aizliegt pirotehnikas tirdzniecību un lietošanu privātpersonām Latvijā. Minēto iniciatīvu līdz šim parakstījuši 2 392 cilvēki, taču, lai to iesniegtu Saeimā, nepieciešami vēl 7 608 paraksti.

“Aicinu pilnībā izslēgt neprofesionālu pirotehnikas izmantošanu visās iespējamās vietās, tā samazinot traumas un ugunsnelaimju cēloņus. Ir nepieciešams izstrādāt vai grozīt attiecīgos likumus, kā arī uzdot pašvaldību policijai nodrošināt to izpildi,” norāda iniciatīvas autors Kārlis Zeiļa.

“Līdz ar to samazināsies smagu traumu un ugunsgrēku nodarītais posts, kas sevišķi plašos sabiedriskajos svētkos praktiski vienmēr ir klātesošs haotiskas neprofesionālās uguņošanas apstākļos. Samazināsies arī mājdzivnieku stress un noklīdušo kustoņu gadījumi,” teikts pieteikumā.

Lai svinības nenoslēgtos ar traģēdiju – gūtām traumām vai nodegušu īpašumu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka pirotehniskie izstrādājumi ir bīstami un, tos lietojot, svarīgi ievērot drošības nosacījumus un piesardzību.

Sagaidot 2022.gadu, pēc pusnakts VUGD saņēma deviņus izsaukumus, kur dega atkritumi un izlietotas pirotehnikas kastes. Valmierā petarde trāpīja saimniecības ēkas jumtā un izcēlās ugunsgrēks. Vēl gadu iepriekš saņemti 18 izsaukumi – ēkai Rīgā dega jumta terase, Jūrmalā – četri šķūņi, informē VUGD.

Ja esat izlēmuši izmantot pirotehnikas izstrādājumus, tie ir jāiegādājas tikai tādos uzņēmumos, kam ir izsniegta atbilstoša licence. Kā arī nevar aizmirst par savu mājdzīvnieku drošību – uguņošanas radītais troksnis bieži vien satrauc un pārbiedē mājdzīvniekus, tādēļ ir būtiski viņus neatstāt vienus pašus bez uzraudzības, atgādina Valsts policija.

Lasiet arī: Globa nosauc zodiaka zīmes, kuru pārstāvji šogad var kļūt turīgi

Košās krāsas un mirgojošie uzplaiksnījumi ir iespaidīgi, turpretī skaņa un krītošās uguņošanas petardes var būt bīstamas mājdzīvniekiem. Suņi, trokšņa izbiedēti un satraukušies, bieži noraujas no pavadas vai izkļūst no mājas teritorijas, lai atstātu konkrēto vidi, bet diemžēl šīs bēgšanas rezultātā tie pazūd. Augstais stresa līmenis var ietekmēt mājdzīvnieku veselību, kā arī izrādīties letāls, informē “If Apdrošināšana”.

Saistītās tēmas: ManaBalssspirotehnikas aizliegumspirotehnka

youtube icon
Abonēt youtube