Foto izgūts no Youtube @Mītiņš “Bez Tevis nav uzvaras!”

Piektdien, 24.februārī, plkst.5 no rīta pēc Latvijas laika iesācies Ukrainas kara otrais gads – tieši pirms gada Krievijas armija sāka pilna apmēra militāru iebrukumu Ukrainā, bet Kremļa saimnieks Vladimirs Putins televīzijā paziņoja, ka specoperācija ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses.

Pieminot kara gadadienu un godinot karā kritušos ukraiņus, Latvijā noris dažādas atbalsta akcijas:

No plkst. 4:50 – laika, kad tieši pirms gada Krievija uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, durvis vērusi plakātu darbnīca, kas apmeklētājus gaidījusi pirms mītiņa pie Brīvības pieminekļa “Bez Tevis nav uzvaras!”.

Vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju pulcējas pie Brīvības pieminekļa Rīgā, lai stundu ilgā mītiņā paustu savu atbalstu Ukrainai un nosodītu Krievijas uzsākto noziedzīgo un agresīvo karu.

Saeima sanāca uz ārkārtas sēdi un ar klusuma brīdi parlamentārieši pieminēja visus Krievijas agresijas upurus – tūkstošiem Ukrainas karavīru un civiliedzīvotāju.  Saeimas ārkārtas sēdē, kas veltīta Ukrainas tautas upuru piemiņai un godināšanai, piedalījies arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš, uzrunājot klātesošos, sacīja: “Brīva, neatkarīga un demokrātiska Ukraina ir demokrātiskās pasaules kopīgais mērķis. Latvija būs ar Ukrainu līdz tās uzvarai.”

Latvijas radio stacijas, televīzijas kanāli un elektroniskie mediji plkst.12.00 vienojušies kopīgā akcijā, vienlaicīgi visu mediju visos kanālos atskaņojot Ukrainas himnu.

Latvijas ostas savas bākas izgaismos Ukrainas karoga krāsās. Reizē ar šo atbalstu tiek izrādīta solidaritāte arī Ukrainas Valsts hidrogrāfijas dienestam, kas Krievijas plaša mēroga militārās agresijas laikā darījis visu iespējamo, lai turpinātu savu darbību, rādot kuģiem pareizo ceļu un gādājot, lai brauciens būtu drošs. Gar Latvijas piekrasti ir izvietotas 19 bākas, un izgaismotas tiks visas tās, kurām tehniski paredzēta šāda iespēja: Liepājas, Ovīšu, Mērsraga, Daugavgrīvas bāka un bākas tornis pie pārvaldes ēka Rīgā. Rīgas brīvosta izgaismojumu saglabās arī brīvdienās.

Publicitātes foto

Rīgas pašvaldība pilsētvidē uzstādījusi īpašu noformējumu un izgaismos rātsnamu, Kongresu namu un Brīvības pieminekli Ukrainas karoga krāsās. Pilsētas afišu stabus un stendus rotā plakāti Ukrainas karoga krāsās ar vēstījumu  “Kopā par Ukrainas uzvaru!”. Pieminot Krievijas uzbrukuma sākumu, 24. februārī no plkst.17.00 Ukrainas karoga krāsās tiks izgaismots Brīvības piemineklis. Tāpat Ukrainas krāsās 24. februārī un 25. februārī tiks izgaismota Rīgas rātsnama fasāde, kā arī pretī Krievijas Federācijas vēstniecībai esošais Kongresu nams.

Foto: Rīgas dome/Flickr

Rīgā kursē īpaša dizaina trolejbuss, kuru rotā Ukrainas karoga krāsas un simboli. Trolejbusa dizains vēsta par globālo iniciatīvu United24, kas izveidota Ukrainas atbalstam. Tāpat dizainā ir iestrādāts QR kods, kas lietotājus ziedojumu veikšanai novirza uz United24 mājas lapu. United24 izveides iniciators ir Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Foto: Rīgas dome/Flickr

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris nāk klajā ar videoklipu ar latviešu kinofilmai “Dvēseļu putenis” radītās komponistes Lolitas Ritmanis emocionālās dziesmas jeb lūgšanas “Dodi mieru mūsu brāļiem” interpretāciju ukraiņu valodā.

youtube icon
Abonēt youtube