Egils Levits. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja/Flickr

“Mans politiskais vadmotīvs vienmēr ir bijis strādāt Latvijas labā, sākot jau ar trimdas un Atmodas laiku, un visās pozīcijās pēc tam. Arī turpmāk strādāšu Latvijas labā – kā atbildīgs savas valsts pilsonis un kā brīvs cilvēks,” prezidentūras noslēguma sarunā “Ar skatu nākotnē!” uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Runājot par drošību, Levits norādīja, ka viņa prezidentūras laikā “vēl vairāk ir pieaugusi Latvijas drošība NATO kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvarā”. Levits īpaši atzīmēja valsts augstāko amatpersonu sadarbību rietumu sabiedroto pārliecināšanā, lai izkliedētu ilūzijas par Krieviju un mainītu NATO aizsardzības stratēģiju, aizstāvot katru tās dalībvalsts teritorijas kvadrātcentimetru.

Tāpat Levits norādīja, ka “ārpolitika ir viens no mūsu drošības politikas vektoriem,” tāpēc nedrīkstam zaudēt savu ārpolitisko ietekmi un redzamību, ko Latvijas valsts ieguvusi, sākoties karam Ukrainā. “Mēs labāk nekā mūsu rietumu sabiedrotie sapratām, ar ko mums ir darīšana un kas mums būtu jādara!” atzīmēja Valsts prezidents. Tāpēc Latvijai būtu jāturpina strādāt, lai panāktu atbalstu Latvijas ievēlēšanai ANO Drošības padomē un lai izveidotu starptautisku tribunālu Krievijas agresijas nozieguma Ukrainā izmeklēšanai un sodīšanai. Kā nozīmīgu ārpolitisko mērķi Valsts prezidents norādīja Latvijas praktisko palīdzību, lai Ukraina iespējami ātri pēc kara kļūtu par NATO dalībvalsti.

Levits atzīmēja, ka integrācijas pamatā Latvijā ir jābūt latviskumam, kurā ietilpst latviešu valoda kā demokrātiskās līdzdalības valoda, izpratne par vēsturi un eiropeiskums. “Tas viss kopā veido latvisku skatupunktu uz pasauli,” uzsvēra Levits.

Valsts prezidents arī norādīja uz septiņiem posmiem, “kuri jāsaslēdz vienotā ķēdē, lai nodrošinātu Latvijas konkurētspēju”. Tie ir: skolas izglītība, augstākā izglītība, zinātne, pētniecība, inovācijas, ražošana un eksports.

Savas runas noslēgumā Valsts prezidents pateicās Latvijas iedzīvotājiem: “Esmu pateicīgs Latvijas tautai par uzticību un man doto iespēju četrus gadus kalpot savai valstij Valsts prezidenta amatā. Es pateicos saviem politiskajiem padomniekiem un visiem Rīgas pils darbiniekiem par degsmi, atdevi un saliedēto komandas darbu! Es pateicos visiem tiem daudzajiem cilvēkiem, ar kuriem man bija tas gods satikties un sadarboties. Es pateicos visiem domubiedriem un konstruktīvajiem kritiķiem, ar kuriem es varēju dalīties savās pārdomās.”

Lasiet arī: VIDEO | Jūrmalā uzstāsies Sļepakovs, kurš reiz Putinam dziedājis, ka krievu tauta dzīvo sūdos

Kā zināms, 8.jūlijā Valsts prezidenta pienākumus sāks pildīt pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Saistītās tēmas: Egils Levts

youtube icon
Abonēt youtube