Foto: Ekrānšāviņš/Izgūts no UNIAN/Чебурашка – за Путина. Как советские мультики стали оружием пропаганды

Krievu propaganda ķērusies klāt iemīļotajiem padomju laika multfilmu varoņiem, tostarp mīlīgajam Pekausim no multiplikācijas filmas par krokodilu Genu.

Pekausis Krievijā padarīts par kara varoni un karavīru talismanu – valstī cep prjaņikus šī multiplikācijas filmu varoņa formā, ko vēlāk sūta uz fronti krievu karavīriem. Tāpat īpašā rūpnīcā tiek šūti septiņus centimetrus mazi Pekauši; nelielais izmērs izvēlēts apzināti – lai krievu karavīrs bez grūtībām to varētu ielikt sava formastērpa kabatā. Mazie auduma Pekauši tiek ražoti kā krievu karavīru talismani – ar domu, ka mīlīgais tēls, ar ko uzaudzis katrs padomju bērns, karavīriem tālu frontē ļaus pasmaidīt un atgriezīs drosmi.

Gada sākumā krievu kinoteātros demonstrēta jauna versija padomju stāstam par Pekausi. Lai gan scenārijs un izpildījums atzīti kā diezgan vāji, minētā krievu filma kļuvusi par kases grāvēju Krievijā, ieņēmumu ziņā apsteidzot vairāk nekā desmit gadus nepārspēto amerikāņu filmu “Avatars”.

Pekausis Krievijā “reanimēts” ne jau tāpat vien – pēc krievu propagandistu domām šis tēls ir spējīgs izaudzināt jaunu patriotu paaudzi. Savulaik Pekausis padomju bērnus pārliecināja, ka PSRS rūpējas par visneaizsargātākajiem un vājākajiem, kā arī rada pasaulē labākos apstākļus dzīvošanai. Tagad “reanimētais” Pekausis uzlabo Krievijas tēlu, jo tieši Krievijā viņš atrod draugus un glābjas no nikniem apelsīnu vācējiem, kuri viņam uzrukuši svešās teritorijās. Protams, ka jaunajā filmā ļaunie tēli ir ārzemnieki, kuri uzvedas kā muļķīgi mežoņi.

Visi filmas aktieri atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā, tostarp aktieris, kurš pats dzimis Ukrainas pilsētā Hersonā, taču jau vairāk nekā 40 gadus dzīvo Krievijā. Minētais aktieris ne vien atbalstījis Krimas aneksiju, bet arī dzimtās pilsētas okupēšanu pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, turklāt atklāti sajūsminās par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ziņo Unian.

Jau vēstīts, ka Latvijas Leļļu teātrī no repertuāra izņemta izrāde  “Krokodils Gena un Pekausis”, ņemot vērā “teātrim nepieņemamu bērnu iemīļoto varoņu izmantošanu Krievijas kara propagandā”.

Informācija teātra mājaslapā liecina, ka 14. aprīļa izrāde plkst. 18.30 tiek atcelta, bet 6.maija izrāde plkst 11 tiek mainīta uz izrādi “Riki-tiki-tavi”.

Daudzu paaudžu iemīļoto Eduarda Uspenska stāstu par Krokodilu Genu un Pekausi Latvijas Leļļu teātrī iestudējusi Maskavas Tagankas teātra režisore Renata Sotiriadi.

“Pekausis dzīvoja biezā tropu mežā. Kādu dienu viņš atrada kasti ar apelsīniem, ierāpās tajā un attapās, kad bija jau citā valstī, uz kuru apelsīni tika aizvesti pārdošanai. Tajā pašā pilsētā dzīvoja krokodils Gena, kurš strādāja zooloģiskajā dārzā par krokodilu. Viņš bija vientuļš un ļoti gribēja ar kādu sadraudzēties. Pekausis kļuva par Genas labāko draugu. Izrādījās, ka pilsētā ir ļoti daudz vientuļu iemītnieku. Viņi visi meklēja draugus, tādēļ Gena un Pekausis nolēma uzcelt Draudzības namu, kurā katrs varētu atrast sev draugu,” teikts izrādes anotācijā.

Lasiet arī; Leģendārajai basketbolistei Uļjanai Semjonovai amputēta kāja

Tāpat Leļļu teātris uzsver, ka izrādes krievu valodā tiks spēlētas tikai līdz šīs sezonas beigām un nākamajā sezonā vairs netiks izrādītas.

youtube icon
Abonēt youtube