Foto: Latvijas Svarcelšanas federācija

Latvietis Ritvars Suharevs otrdien, 18. aprīlī, Armēnijā kļuvis par Eiropas čempionu svarcelšanā svara kategorijā līdz 73 kilogramiem.

Jaunais Eiropas čempions Suharevs pēc sekmīgā starta Eiropas čempionātā (2024.gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācija) atzīst, ka sacensībās trenera Eduarda Andruškeviča izstrādātais plāns izdevies faktiski pilnībā. Viņš ir pārliecības pilns, ka spēj pacelt vēl vairāk un sasniegt augstākus rezultātus.

Armēnijā notiekošajā Eiropas čempionātā Ritvars raušanā vispirms sekmīgi tika galā ar 147 kg un 152 kg smagu svaru stieni, taču pēdējā piegājienā 155 kg neizdevās sasniegt. Kopvērtējumā latvietim tobrīd otrā pozīcija un nopelnīta mazā sudraba godalga. Līderpozīcijā izvirzījās itālis Mirko Zanni, kurš pacēla 155 kg, bet trešais ar 151 kg – bulgārs Andrevs Božidars, informē Latvijas Svarcelšanas federācija.

Grūšanā Ritvars pārliecinoši tika galā ar 177 kg, 182 kg un pēdējā mēģinājumā arī ar 184 kg. Tas deva stabilu pieteikumu uz medaļām. Pēdējā mēģinājumā 182 kg nepacēla līderis, Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks Zanni, kas summā ar 335 kg palika aiz Suhareva.

Bronzas medaļu ieguva spānis Davids Sančess, kurš arī sakrāja 335 kg (150 kg + 185 kg), turklāt startēja B grupā.

“Trenera plāns izdevās faktiski pēc pilnas programmas. Liels paldies trenerim! Jā, raušanā nesanāca pēdējais gājiens, ko ļoti gribējās pacelt… Taču arvien domāju, ka biju gatavs to pacelt un joprojām ir pa spēkam celt 155 kg, pat vēl vairāk. Tāpat arī grūšanā. Taču tas lai paliek uz nākamajām sacensībām. Galvenais, ka šoreiz ar to bija pietiekoši, lai izcīnītu uzvaru,” pēc sacensībām pastāstīja Ritvars. “Arī mentāli esmu sagatavots labi, biju pilnībā gatavs startam. Zināju, ka varu pacelt to, uz ko eju. Tomēr četri mēneši treniņnometnēs dara savu – ieguldīts milzīgs darbs, tādēļ gan mentālajā, tā arī fiziskajā pusē viss ir kārtībā.”

Jautāts par sāncenšiem, kur pēc raušanas bija viena situācija summā, tad grūšanā – pavisam cita, Ritvars sacīja: “Uz sāncenšiem parasti neskatos, neesmu ieciklējies uz to, kā viņiem sekmējas. Galvenā uzmanība ir tikai un vienīgi pašam uz sevi. Uz to, ko treneris saka un to, ar cik kilogramiem man pašam jācīnās nākamajos piegājienos.”

Jāatzīmē, ka ar šo uzvaru Eiropas čempionātā ventspilnieks ir spēris drošu soli pretī dalībai 2024.gada Parīzes vasaras olimpiskajās spēlēs. Galvenais starts ikvienam būs septembrī, kad Saūda Arābijā notiks pasaules čempionāts. Vēl kvalifikācijas ieskaitē iekļautas IWC Grand Prix sacensības Kubā (jūnijā) un Katarā (decembrī).

Lasiet arī: Zutis: Sapratu, ka nevar uzlēkt augstāk par savu pakaļu

Cīņu par olimpiskajām ceļazīmēm ceturtdien, 20.aprīlī, turpinās vēl trīs mūsu smagatlēti. Vispirms startēs Daniela Ivanova, kura būs viena no galvenajām favorītēm uz uzvaru svara kategorijā līdz 76 kg, kā arī Armands Mežinskis un Artūrs Vasiļonoks svara kategorijā līdz 89 kg. Latvijas dalību čempionātā noslēgs Artūrs Plēsnieks, kurš ir starp favorītiem svara kategorijā līdz 102 kg. Viņam starts gaidāms 22.aprīlī.

youtube icon
Abonēt youtube