Foto: Pexels

Ukrainas bruņotajiem spēkiem iznīcināt iebrucējus palīdz “kaujas odi”, tā pirmdien, 19. jūnijā, preses brīfingā norādījis Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības karaspēka priekšnieks Igors Kirillovs.

Brīfingā militārais komandieris sacījis, ka Vašingtona, iespējams, pēta iespēju, kā, izmantojot bezpilota lidaparātus, uz Ukrainu nogādāt ar malāriju vai Rietumnīlas drudzi inficētus kukaiņus, lai sakautu ienaidnieka karaspēku, vēsta Unian.

“Saskaņā ar aprakstu, dronam noteiktā teritorijā jānogādā konteiners ar kukaiņiem un tie jāatbrīvo. Kožot odi var inficēt militārpersonas ar bīstamu infekciju, piemēram, malāriju… Tādai metodei būtu ievērojams militārs efekts,” sacīja Kirillovs, neprecizējot, vai “kaujas odi” ir bīstami civiliedzīvotājiem.

Viņš apgalvojis, ka ASV it kā apsver iespēju izstrādāt šīs tehnoloģijas izmantošanu “citu valstu teritorijā”, dodot mājienus, ka tas varētu attiekties uz Hersonu.

Pēc viņa teiktā, pēc tam, kad būs beigušies Hersonas apgabala plūdi, kas radās pēc tam, kad tika uzspridzināts Kahovkas hidroelektrostacijas dambis, ir iespējams inficēšanās pieaugums ar slimībām, ko izplata odi. “Pēc ūdens līmeņa pazemināšanās var veidoties odu pārnēsājamo slimību, galvenokārt Rietumnīlas drudža, perēkļi,” viņš teica.

Jau 2022. gada oktobrī Krievijas Federācijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja paziņoja, ka okupanti Ukrainā esot atraduši dronus inficētu odu pārvietošanai. Krievijas Federācijas pārstāvis, tāpat kā Kirillovs,  runāja par ASV patentētu dronu, kas spēj izplatīt ar bīstamiem vīrusiem inficētus odus.

Lasiet arī: «Es – sučka!» – Latvijā īpašos kursos sievietēm māca celt pašvērtējumu

Ukrainas varas iestādes vairākkārt ir pievērsušās šim krievu propagandas mītam, lai troļļotu iebrucējus. Proti, operatīvās pavēlniecības “Dienvidi” pārstāve Natālija Gumeņuka paziņoja, ka okupētajai Sevastopolei uzbrukuši “kaujas odi”, bet aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs jokojot paziņoja par daļēju kaujas kukaiņu mobilizāciju Ukrainā.

Saistītās tēmas: karš Ukrainākrievijaodi

youtube icon
Abonēt youtube