Foto: jfriese/Flickr

Glābēji meklēšanas zonā Atlantijas okeānā saklausījuši zemūdens trokšņus, kas varētu nākt no pazudušās zemūdenes “Titan”, kas vedusi tūristus uz nogrimušā kuģa “Titāniks” vraku, vēsta Reuters.

ASV krasta apsardze neatklāja sīkāku informāciju par skaņu raksturu un apjomu, kā arī to, kā tās tika atklātas. Taču žurnāls CNN un žurnāls “Rolling Stone”, atsaucoties uz ASV valdības oficiālo korespondenci, neatkarīgi viens no otra ziņoja, ka Kanādas lidmašīnas apkalpe, meklējot pazudušo zemūdeni, atklāja “klauvējienus”, kas bija dzirdami zem ūdens ik pēc 30 minūtēm.

“Kanādas lidmašīnas atklāto zemūdens trokšņu ieraksti ir nodoti analīzei ASV flotes ekspertiem,” raksta “The Guardian”.

Pēc četrām stundām glābēji meklēšanas zonā izvietoja papildu ierīces – hidrolokatorus, kas atkal fiksēja troksni zem ūdens.

Ņujorkas pirmatklājēju kluba biedri uzskata, ka atklātās skaņas liecina par “dzīvības pazīmēm”, kas liekot cerēt, ka glābējiem būs laiks atrast zemūdeni ar tūristiem līdz 22. jūnija rītam – brīdim, kad 96 stundu gaisa rezerves zemūdenē beigsies.

Īru pētnieks Rorijs Goldens, viens no zemūdenes apkalpes locekļiem, nesen veicis ierakstu vietnē “Facebook”, norādot, ka viņam viss ir kārtībā, vēsta “Irish Sun”. “Ar mani viss kārtībā. Lūdzu, nejautājiet vārdus [zemūdenē esošajiem], jo tas ir ļoti nekorekti. Lūdzu, neizsakiet minējumus. Esmu jau redzējis dažus komentārus sociālajos medijos, kas bija ārkārtīgi nepiedienīgi un netaktiski,” teikts viņa ierakstā. Rorijs Goldens pateicās visiem, kas mēģinājuši ar viņu sazināties, un norādīja, ka visa komanda tagad ir koncentrējusies uz glābēju gaidīšanu. Pēc Goldena teiktā, piekļuve internetam ir ļoti ierobežota, taču visa zemūdenes apkalpe “ir pozitīvi noskaņota”. Rorijs Goldens nodarbojas ar niršanu kopš 1976. gada. Kā ziņo “The Irish Sun”, Goldens bija pirmais īru ūdenslīdējs, kurš 2000.gadā nolaidās uz “Titānika” vraka.

Zemūdenes meklēšanas operācija sākās 19. jūnijā un šobrīd ir pārmeklēta 19 700 kvadrātkilometru plaša teritorija.  Saskaņā ar krasta apsardzes sniegto informāciju, uz klāja atrodas pieci cilvēki, tostarp britu uzņēmēji Hamišs Hārdings (Hamish Harding) un Šazada Davods (Shahzada Dawood) ar dēlu Suleimanu, franču pētnieks Pols Henrijs Nargolē (Paul-Henry Nargeolet) un “OceanGate” izpilddirektors Stoktons Rašs (Stockton Rush).

Zemūdene ir noslēgta no ārpuses, kas nozīmē, ka saviem spēkiem tikt no tās ārā nav iespējams.

Saskaņā ar vienu no plašsaziņas līdzekļos izskanējušajām versijām, zemūdene varētu būt uzdūrusies rifam 2,9 tūkstošu metru dziļumā.

Organizācija “OceanGate Expeditions”, kas sūta zemūdenes ar tūristiem dziļjūras ekspedīcijās, apstiprinājusi vienas ierīces nozaudēšanu. Iespēja piedalīties astoņu dienu ekspedīcijā vienai personai izmaksā 250 000 ASV dolāru.

Lasiet arī: Zīlnieks: Rinkēvičs pusotrā gadā panāks vairāk nekā bijušie valsts galvas visā prezidentūras laikā

Tikmēr ASV Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka turpina uzraudzīt situāciju un ir gatava sniegt palīdzību.

Kā zināms, Titāniks nogrima 1912. gada 15. aprīlī pēc sadursmes ar aisbergu, atrodoties ceļā no Sauthemptonas uz Ņujorku. Kuģa katastrofā gāja bojā aptuveni 1,5 tūkstoši cilvēku.

Saistītās tēmas: OceanGateTitanTitānikszemūdene

youtube icon
Abonēt youtube