Foto: Pexels

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierosinājis Augstākajai Radai mainīt valsts svētku datumus, aicinot atcelt 7.janvāra brīvdienu saistībā ar izmaiņām Ukrainas pareizticīgās baznīcas un Ukrainas grieķu katoļu baznīcas baznīcu kalendāros.

Ja deputāti likumprojektu atbalstīs, Ukraina valsts līmenī Ziemassvētkus svinēs tikai vienu reizi – 25.decembrī.

“Likumprojekta mērķis ir atteikties no Krievijas mantojuma, kas uzspiež Kristus Piedzimšanas svinības 7.janvārī, un 25.decembri noteikt par datumu Kristus piedzimšanas svinībām,” teikts prezidenta skaidrojumā.

Izmaiņas baznīcu kalendāros arī mudina uz nepieciešamību pārcelt Ukrainas valstiskuma dienu no 28.jūlija uz 15.jūliju, bet Ukrainas aizstāvju dienu no 14.oktobra uz 1.oktobri, vēsta Liga.

Ja tiks akceptēts, jaunais valsts un reliģisko svētku kalendārs Ukrainā izskatīsies šādi :1. janvāris – Jaunais gads;  8.marts – Starptautiskā sieviešu diena, 1. maijs – Darba svētki; 8. maijs — Nacisma sagrāves diena un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena, 28. jūnijs – Ukrainas Konstitūcijas diena; 15. jūlijs – Ukrainas valstiskuma diena; 24. augusts — Ukrainas neatkarības diena; 1. oktobris – Ukrainas aizstāvju diena, 25. decembris – Ziemassvētki. Atbilstoši baznīcas kalendāram paredzēts atzīmēt arī Lieldienas (vienu dienu – svētdienā) un Svētās Trīsvienības svētkus (arī vienu dienu – svētdienā).

Pirms pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā gandrīz 80% ukraiņu Ziemassvētkus svinēja 7. janvārī, lai gan kopš 2017. gada Augstākā Rada oficiāli ieviesa brīvdienu arī 25. decembrī.

Lasiet arī: Vēloties iegūt 3,7 miljonus eiro vērtu īpašumu Saulkrastos, par ķīlnieci sagrābj un nogalina tā īpašnieci

Šogad 63% ukraiņu atbalstīja pāreju uz jauno baznīcas kalendāru ar Ziemassvētku svinēšanu 25. decembrī.

youtube icon
Abonēt youtube