Foto: Pexels

Rūpēs par mūsu planētas veselību un nākamajām paaudzēm videi draudzīgs dzīvesveids kļūst arvien aktuālāks. Tas pieprasa paradumu maiņu, pēc iespējas izvēloties sezonālu uz vietas audzētu pārtiku, saudzīgākus tīrīšanas līdzekļus, pārvietošanos ar kājām vai velosipēdu, kā arī dabai draudzīgākus medikamentus. Viens no nesenākajiem atklājumiem – no kaņepēm ražotā CBD eļļa – jau šobrīd tiek izmantota, lai mazinātu dažādas kaites.

Latvijas upēs, ezeros un notekūdeņos nonāk dažāda veida aktīvās farmaceitiskās vielas, visbiežāk pretsāpju un pretiekaisuma medikamenti. Pēc zāļu uzņemšanas daļu, ko organisms nepārstrādā, no ķermeņa izvadām, un tā nonāk dabā, jo šī brīža tehnoloģijas nespēj notekūdeņus pilnībā attīrīt. Šī iemesla dēļ, ja slimība nav patiešām nopietna, ir vēlams izvēlēties pēc iespējas videi draudzīgākus līdzekļus slimības simptomu novēršanai.

CBD eļļu iegūst no sējas kaņepēm, un tās aktīvā viela ir kanabidiols (CBD). Pretēji kaņepēs esošajam tetrahidrokanabinolam (THC), kas uzbudina nervu sistēmu un izraisa eiforijas sajūtu, CBD eļļai ir nomierinošs efekts. Eļļā esošā aktīvā viela iedarbojas uz smadzeņu receptoriem, samazinot trauksmi un diskomfortu. Pasaules Veselības organizācija ir atzinusi, ka tīra CBD eļļa nerada apdraudējumu sabiedrības veselībai un kopumā cilvēki to labi panes. Arī Latvijā CBD eļļas tirdzniecība ir atļauta, ja vien tā ir tīra un nesatur citas kaņepēs esošās aizliegtās vielas.

Izpēte par CBD eļļas ietekmi uz cilvēka organismu joprojām turpinās, un pētniecībā šobrīd tiek ieguldīti ievērojami valstu un akadēmisko iestāžu līdzekļi, kā arī privātais kapitāls. Piemēram, ASV ir pieejamas stipendijas pētniekiem, kas nodarbojas ar CBD eļļas ietekmes izpēti uz dažādiem slimību simptomiem. Savukārt, pieaugot tirgus potenciālam, arī privātie investori arvien vairāk atbalsta šādus pētījumus.

Izpēte liecina, ka CBD eļļa var mazināt hroniskas vai akūtas sāpes, un tas šobrīd ir viens no biežākajiem eļļas lietošanas iemesliem. Pētiecība turpinās, bet jau šobrīd ir zināms, ka tā var līdzēt pret sāpēm, ko izraisījis artrīts, iekaisums, multiplā skleroze, kā arī palīdzēt pret neiropātiskām sāpēm, kam nav acīmredzama iemesla, migrēnu, muskuļu sastiepumiem u.c. Ja sāpes ir nepanesamas, konsultējoties ar ārstu, CBD eļļu var lietot kopā ar spēcīgākiem pretsāpju medikamentiem, tad tos, iespējams, nevajadzēs lietot tik lielās devās.

Iedarbojoties uz serotonīna un citiem smadzeņu receptoriem, kanabidiols mazina trauksmi, uzlabo miega kvalitāti un palīdz atgūt emocionālo līdzsvaru. Eļļu var lietot, ja piedzīvots liels stress, bijusi traumatiska pieredze vai gaidāma kāda publiska uzstāšanās, kas izraisa satraukumu.

“CBD eļļu var lietot gan iekšķīgi, gan uz ādas. Iekšķīgi to lieto, ja ir vēlēšanās, lai tā atstāj iespaidu uz visu organismu un tā vispārējo stāvokli, piemēram, mazinātu strausu, uzlabotu miegu. Savukārt uz ādas, ja nepieciešama lokāla iedarbība, piemēram, uz locītavām, muskuļiem vai risinātu ādas problēmas,” skaidro uzņēmuma “H Drop” līdzdibinātājs Vlads Latvēns.

Vairākas pasaules valstis ir atzinušas medikamentus, kas veidoti uz CBD eļļas bāzes, arī nopietnāku saslimšanu ārstēšanai vai simptomu mazināšanai. ASV to izmanto krampju mazināšanai pie dažu veidu epilepsijas lēkmēm, Kanādā un vairākās Eiropas Savienības valstīs – multiplās sklerozes simptomu mazināšanai, Austrālijā un dažos ASV štatos izmanto arī vēža terapijā, lai mazinātu sāpes, sliktu dūšu, veicinātu apetīti.

Kā jebkuri medikamenti vai uztura bagātinātāji, arī CBD eļļa sākumā jālieto piesardzīgi un jānovēro ķermeņa reakcija. “Aktīvās vielas klātbūtne eļļas sastāvā var būt atšķirīga, piemēram, 5% koncentrācija būs ar maigāku iedarbību, bet 15% – ar spēcīgāku. Parasti sākumā iesakām sākt ar maigāko versiju, lai pārliecinātos par eļļas iedarbību uz organismu,” stāsta Latvēns.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijā satiksmes autobusam brauciena laikā izkrīt dzinējs

Ir novērots, ka atsevišķiem cilvēkiem eļļas lietošana var izraisīt caureju, apetītes vai svara izmaiņas, nogurumu. Tāpat noteikti jākonsultējas ar ārstu par iespējamo mijiedarbību ar citām zālēm, ja tādas tiek lietotas.

Saistītās tēmas: CBD eļļaKaņepes

youtube icon
Abonēt youtube