Mārtiņš Staķis. Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)/Flickr

Rīgas domes (RD) frakcijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Viesturs Zeps ceturtdien, 20.jūlijā, ir vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma “Rīgas ūdens” iepirkumu par galvaspilsētā uzstādītajiem brīvkrāniem un bijušā domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa lomu tajā.

“Rīgas ūdens” galvaspilsētā iedzīvotāju un viesu labbūtībai iegādājies un uzstādījis 12 jaunus brīvkrānus, nodrošinot tīra dzeramā ūdens pieejamību pilsētvidē. Izpētot pieejamo iepirkuma dokumentāciju atklājies, ka uzstādītie brīvkrāni ir pārsteidzoši līdzīgi bijušā Rīgas mēra Staķa līdzīpašumā esošā uzņēmuma “Baltic Water” piedāvātajiem, vēl vairāk – uzņēmuma piedāvājums ir bijis vienīgais, kas kvalificējies iepirkumam. Tādējādi ņemot vērā aizdomas par potenciālu iepirkuma sarunāšanu vai uzspiešanu RD kapitālsabiedrībai “Rīgas ūdens”, Zeps lūdzis KNAB izvērtējumu šim darījumam.

“Mūsdienīgā pilsētā dzeramajam ūdenim jābūt brīvi pieejamam pilsētvidē, un brīvkrānu ierīkošana nozīmē finansiālu ieguldījumu no pašvaldības un tai piederošo uzņēmumu budžeta līdzekļiem. Tomēr kļūst neomulīgi, pētot kapitālsabiedrību iepirkumus un to saistību ar Staķi – tur paveras potenciāls virknei neētisku un ar interešu konfliktu saistītu situāciju. Piemēram, organizēti mākslīgi konkursi, kur vienīgie piegādātāji ir ar bijušo mēru Staķi saistīti uzņēmumi. Nobrīnījos jau, kad Staķa uzņēmums uzvarēja “Rīgas ūdens” konkursā par kafijas piegādi, bet brīvkrānu iepirkums izskatās jau pavisam nelāgi. Tāpēc radušās aizdomas par potenciālu iepirkumu “sarunāšanu”, vai vēl vairāk – “uzspiešanu” kapitālsabiedrībai, esmu aicinājis izvērtēt KNAB,” skaidro Zeps.

Rīgā par brīvkrānu uzstādīšanu atbildīgā RD kapitālsabiedrība “Rīgas ūdens” ir iegādājusies iekārtas un nodrošina ūdens pieejamību, tīrību, atbilstību vides prasībām un tehnisko darbību.

Apskatot Rīgā esošos brīvkrānus, kā arī analizējot publiski pieejamo “Rīgas ūdens” iepirkumu dokumentāciju, secināms, ka tehniskā specifikācija ir sagatavota tā, lai brīvkrānus būtu iespējams iepirkt tikai no viena uzņēmuma – “King Cofee Service”, kam pieder zīmols “Baltic Water”. Turklāt foto, kas norādītas iepirkuma specifikācijā, precīzi sakrīt ar produktiem, kas pieejami “Baltic Water” mājas lapā, līdzīgi ir arī pārējie parametri. “Baltic Coffee Service” patiesā labuma guvējs ir bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, savukārt “Baltic Water” pilnībā pieder SIA “Baltic Coffee Service”. Nesen plašsaziņas līdzekļos nonāca informācija, ka šis uzņēmums ir uzvarējis “Rīgas nami” konkursā par kafijas piegādi 20 tūkstošu eiro vērtībā, no kā vēlāk atteicies.

Lasiet arī: VIDEO | «Batjka, mīļais, tikai uz tevi ceram!» – krievi Krasnodarā lūdz Lukašenko palīdzību

Ņemot vērā, ka iepirkuma dokumentācija ir sagatavota tā, ka brīvkrānus faktiski var piegādāt tikai viens konkrēts uzņēmums, turklāt tāds, kas pieder bijušajam RD priekšsēdētājam, RD deputātu frakcijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Zeps ir lūdzis KNAB pārbaudīt šo iepirkumu norisi, noskaidrot reālos lietas apstākļus, tostarp to, kā tas ir bijis iespējams, ka iepirkumi ir acīmredzami organizēti viena piegādātāja interesēs, pārkāpjot likuma prasības un vai Staķis un/vai viņa biroja darbinieki nav prettiesiski iejaukušies SIA “Rīgas ūdens” iepirkumu konkursu organizēšanā, apzināti izveidojot situāciju, kur brīvkrānu iepirkšana ir iespējama tikai no viena, pašam Staķim piederoša uzņēmuma.

Savukārt SIA “Rīgas ūdens” kategoriski noliedz medijos izskanējušo informāciju par atklātā brīvkrānu piegādes konkursa norises un tā rezultātu iespējamo ietekmēšanu, kas izskanējusi pēc Rīgas domes frakcijas “Latvijas attīstībai” vadītāja Viestura Zepa vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu izvērtēt minēto konkursu un šajā sakarā sniegtajiem komentāriem.

Atklātajā konkursā par 11 dzeramā ūdens uzpildes staciju (brīvkrānu) piegādi piedalījās pieci pretendenti, kuru vidū nav deputāta Viestura Zepa minētā “Baltic Water”. Konkursā uzvarēja SIA “Indutek LV”, kam bija zemākais cenas piedāvājums. Šī kompānija tirgū darbojas jau vairāk nekā 25 gadus un specializējas ūdenssaimniecības aprīkojuma piegādē, ko līdz šim veiksmīgi īstenojusi arī citās pilsētās.

Izstrādātajās tehniskajās prasībās (specifikācijā) potenciālajiem brīvkrānu piegādātājiem netika izvirzīti priekšnoteikumi iespējamai priekšrocību radīšanai kādai kompānijai. Prasībās izvirzītais vēlamais brīvkrāna tehniskais un vizuālais risinājums tika noteikts, vadoties pēc 2022.gadā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta galvaspilsētā jau izvietoto sešu jauno brīvkrānu aptuvenajiem tehniskajiem parametriem. Konkursā tika piedāvāti dažādu ražotāju brīvkrāni.

“Cita starpā arī noliedzam deputāta Viestura Zepa Nacionālajai ziņu aģentūrai LETA pausto, ka [Rīgas mēra Mārtiņa] “Staķa uzņēmums uzvarēja “Rīgas ūdens” konkursā par kafijas piegādi”. Šajā publiski rīkotajā konkursā uzvarējušo SIA “Coffee Address Holding” dalībnieku un amatpersonu vidū nav norādes uz iespējamo saistību ar Mārtiņu Staķi, un uzņēmumam nekad nav bijis slēgts līgums ar deputāta Viestura Zepa minēto “King Cofee Service”. Paužam cerības, ka KNAB iespējami ātri pārbaudīs deputāta iesniegumu, lai ikviens varētu pārliecināties, ka SIA “Rīgas ūdens” rīkotie konkursi tiek rīkoti pēc labākajiem korporatīvās pārvaldības principiem,” norāda uzņēmumā.

Lasiet arī: VIDEO | Krievu propagandistiem sava versija, kāpēc Putins nebrauc uz DĀR

Saistītās tēmas: KNABMārtiņš StaķisViesturs Zeps

youtube icon
Abonēt youtube