Vladimirs Putins. Foto:  CNI Confederação Nacional da Indústria/Flickr

Lai kaut kā attaisnotu Krievijas prezidenta Vladimira Putina nedošanos uz BRICS samitu Diednvidāfrikā, Kremļa finansētie televīzijas kanāli sākuši izplatīt versiju par amerikāņiem, kas it kā gatavojot viņa slepkavību. Kā zināms, Putins nevar izbrauukt no Krievijas starptautiskā aresta ordera dēļ,

Politiskais stratēģis Sergejs Markovs krievu televīzijā paziņojis, ka ASV esot pārliecinājušas Dienvidāfrikas viceprezidentu būt par līdzdalībnieku “noziegumā”, un Dienvidāfrikas prezidents par to uzzinājis un ziņojis Putinam.

“Es jums ļoti īsi pastāstīšu par BRICS. Putins nelidoja, jo pastāv briesmas, ka amerikāņi un briti mēģinās viņu notriekt. Viņi to zināja iepriekš. Viņi pierunājuši Dienvidāfrikas viceprezidentu, kurš patiesībā nav prezidenta pakļautībā,” iesāka Markovs.

Viena no Krievijas vadošajām propagandistēm Olga Skabejeva uz to reaģēja ar smiekliem un pārtrauca savu “kolēģi” ar tekstu: “Tā bija sazvērestības teorija.” Uz ko Markovs aizvainoti atbildēja: “Nē, tā ir taisnība!”. “Reklāma!” Skabejeva viņam atkal iebilda.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kam Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi aresta orderi, augustā neapmeklēs BRICS samitu, vēsta Politico.

Dienvidāfrikas valdības paziņojumā sacīts: “Saskaņā ar abpusēju vienošanos, Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs samitu, bet Krievijas Federāciju pārstāvēs tās ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.”

SKT martā izdeva orderi Putina arestam. Viņš apsūdzēts ukraiņu bērnu piespiedu pārvietošanā uz Krievijas iekšzemi pēc tam, kad Kremlis iebruka Ukrainā. Aresta orderis nostāda Dienvidāfriku spiedīgā situācijā. No vienas puses, Dienvidāfrikas Republika vēsturiski baudījusi tuvas attiecības ar Krieviju un arī tagad atteikusies pārraut saites ar Kremli. No otras puses, kā SKT jurisdikcijai pakļauta valsts, Dienvidāfrika ir arī apņēmusies pildīt saistības, un tās varas iestādēm būtu jāarestē Putins, ja viņš ierastos uz BRICS valstu (Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika) samitu Pretorijā.

Otrdien, 18.jūlijā, Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosas (Cyril Ramaphosa) brīdināja, ka valstij Putina arests būtu problemātisks, jo tas būtu līdzvērtīgs “kara pieteikumam”.

Lasiet arī: Vēršas KNAB par iespējamu Staķa ietekmi uz brīvkrānu iepirkumu Rīgā

Krievijas ietekme Āfrikā pēdējos gados ir pieaugusi, arī ar ”Vagner” grupas algotņu līdzdalību. Kremlis plāno tikšanos ar Āfrikas valstu līderiem Sanktpēterburgā 27.-28.jūlijā.

Saistītās tēmas: BRICSOlga SkabejevaSergejs Markovs

youtube icon
Abonēt youtube