Edvards Smiltēns. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Saeimas deputāts Edvards Smiltēns vērsies Valsts drošības dienestā, lūdzot saukt pie kriminālatbildības Andreju Mamikinu par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu. 

“No Latvijas žurnālista un mūsu valsts pārstāvja Eiropas Parlamentā līdz slepkavu izpalīgam – tāds ir nodevības ceļš. Un nav svarīgi, kādi bijuši motīvi – nauda, melnas mapītes vai kas cits. Svarīgi, ka neesam ar to mierā. Kara noziegumu slavināšana, slepkavu un varmāku attaisnošana, Latvijas nomelnošana – domāju, ka pierādījumu ir diezgan. Tāpēc esmu vērsies Valsts drošības dienestā ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret Andreju Mamikinu par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu. Tādiem cilvēkiem jāatbild par padarīto gan pēc likuma, gan pēc taisnības,” komentē Smiltēns.

Pēc viņa domām, “Latvijas publiskajā telpā izskanējusī informācija par Andreja Mamikina publiskajiem izteikumiem un aktivitātēm sociālajos tīklos nepārprotami parāda, ka viņš ir aktīvs Krievijas propagandas izplatītājs, kurš publiski slavina Krievijas paveiktos noziegumus. Piemēram, Krievijas iebrukumu Ukrainā Mamikins dēvē par specoperāciju. Viņš cenšas atspēkot apgalvojumus par Krievijas armijas pastrādāto slaktiņu Bučas pilsētā. Neraugoties uz padomju režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu, Mamikins pauž pārliecību, ka Latvijā tiks atjaunoti padomju pieminekļi.”

‘Tas ir acīmredzams, ka Mamikins izplata un publiski slavina tādu informāciju, kas satur noziegumu pret mieru un kara noziegumu atzinīgu novērtēšanu, cildināšanu, pauž savu pozitīvo attieksmi par Krievijas īstenotajiem noziegumiem Ukrainā. Saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem nozieguma pret mieru un kara nozieguma publiska slavināšana ir krimināli sodāms noziegums,” norāda Smiltēns. Tāpēc viņš ir nosūtījis vēstuli Valsts drošības dienesta priekšniekam Normundam Mežvietam, kurā lūdzis sākt kriminālprocesu pret Mamikinu pēc Krimināllikuma 74. panta par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu.

Lasiet arī: Bojā gājuša krievu karavīra mātei kā mierinājumu pasniedz kaķi

Jau vēstīts, ka Mamikins piedalījies arī skandalozā krievu propagandista Vladimira Solovjova raidījumā, kurš, kā zināms, aicinājis iznīcināt Baltiju.

“Neaizmirsti šodien ieslēgt “Vakars ar Vladimiru Solovjovu”!”  ar šādu ierakstu vietnē “Facebook” padalījies Mamikins, publicējot bildi, kurā redzams kopā ar propagandistu.

Mamikins ar Solovjovu raidījumā spriež, ka gan Rīga, gan Tallina ir krievu pilsētas, turklāt Mamikins aicina Krieviju reaģēt uz Latvijā notiekošo attiecībā pret krievvalodīgajiem. Solovjovs uz to atbild, ka tikai nedaudz jāuzgaida, Krievija pabeigs “darbu Ukrainā”, palīdzēs Ķīnai okupēt Taivānu un tad arī minēto Baltijas valstu galvaspilsētu kārta pienākšot.

Tikmēr sociālo tīklu lietotāji pauž uzskatus, ka acīmredzot bijušais EP deputāts “nemācās no savām kļūdam” un kā “spītīgs auns turpina kāpt uz tiem pašiem grābekļiem”.

Tāpat jau vēstīts, ka pēdējie mēneši Latvijā, pirms pārcelšanās uz Krieviju, bijušajam žurnālistam un Eiropas Parlamenta deputātam Andrejam Mamikinam bija sūri. Lai gan gada laiikā – sākot no 2020.gada marta – aizsūtījis vairāk nekā 300 pieteikumu dažādiem konkursiem, darbu nav varējis atrast.

“Biju gatavs strādāt par sētnieku. Pieteicos, bet man atrakstīja, ka atraduši cienījamāku kandidātu. Pieteicos par palīgu bāriņtiesā Madonā, bet mani nepaņēma. Nekur nederēju. Uz divām nedēļām tiktu darbā, bet tad uz darbavietu zvanīja no premjera [Krišjāņa] Kariņa biroja, un mani no tā atlaida. Tiesājos, bet pa to laiku manu ieņemamo amatu likvidēja,” Mamikinu citē žurnāls “Privātā Dzīve”.

“Kas man atlika? Vācu metāllūžņus. Staigāju pa miskastēm, skrūvēju vecos ledusskapjus. Kad sākās Krievijas specoperācija Ukrainā, metāllūžņu cena pieauga. Tā man izdevās pabarot sievu un trīs bērnus,” norāda Mamikins. “Mani nepazina, jo tajā laikā biju atlaidis Tolstoja bārdu – teju līdz viduklim – un staigāju melnās brillēs. Redzēju bomžu dzīvi no iekšpuses. To, ka viņi arī ir cilvēki, turklāt dažādi – strīdas par nacionālajiem jautājumiem, kaujas. Diemžēl šis slānis Latvijā kļūst arvien lielāks, un lielākā daļa šo bomžu ir krievi. Es vairs negribu tādu dzīvi, tāpēc esmu te,” Mamikina teikto Krievijas medijam citē “Privātā Dzīve”.

“Jūtu, ka Krievija ir dažāda, bet es esmu pārliecināts, ka šī ir pati brīvākā valsts pasaulē. Esmu saņēmis arī desmitiem draugu sajūsmas vārdus, kuri no Latvijas arī pārcēlušies uz Krieviju. Mani Latvijas draugi brauc uz visurieni, sākot no Penzas līdz pat Kaļiņingradai. Mani tas, kas notiek Krievijā, sajūsmina. Daudzus gadus to redzēju tikai pa televizoru Latvijā, bet esmu stāvā sajūsmā, cik te viss ir labi,” aizgrābti stāsta Mamikins.

“Ja izmanto vārdu “bēgšana”, tad jā, es bēgu no nacistiskā režīma. Tā es jūtu to, kas Latvijā notiek, un no tā gribas bēgt,” uzsver Mamikins.

“Gribu būt žurnālists, publicists vai blogeris. Man gan vairs nav ambīciju kļūt par labāko žurnālistu Krievijā, jo savulaik tādam godam dažās sadaļās kvalificējos. Laurus man nevajag. Ja godīgi, esmu gatavs arī strādāt par sētnieku, bet vietā, kur bērni var mācīties krievu valodā,” krievu medijam teikto citē  “Privātā Dzīve”.

“Esmu triju dēlu tēvs. Vecākajam ir 21 gads, vidējam – 14 gadu, bet jaunākajam – seši. Es kā tētis un arī mana sieva vēlamies, lai viņi mācās krievu valodā. Krievijā tāda iespēja ir. Kā variantu vēl apsvērām braukšanu uz Baltkrieviju, jo man ļoti patīk, kā izveidota šī valsts, sākot ar valsts varu un beidzot ar skolām. Bet izlēmām par labu Krievijai. Kur apmetīsimies uz pastāvīgu dzīvi, pagaidām nezinu. Vai tā būs Maskava, Pleskava vai Ladiginas sādža? Tas, ko es tiešām zinu, – vissliktākā skola Krievijā ir galvastiesu pārāka par labāko skolu Latvijā. Kāpēc? Jo bez manas dzimtās krievu valodas Krievijas skolās nav tādu tēmu kā LGBT propaganda, nav uzstādījuma, ka Miša pārtop par Mašu. Latvijā krievu bērnus mobingo un bosingo, viņiem jāpiedzīvo morālā vardarbība. Manu dēlu izmeta no skolas uzvārda Mamikins dēļ,” eksdeputāta teikto citē “Privātā Dzīve”.

Lasiet arī: Solovjova raidījumā draud «nodarīt kaut ko skarbu» Tallinai

 

youtube icon
Abonēt youtube