Foto: Pexels

Rīgas pilsētas tiesa sāk skatīt lietu pret medicīnas centru “Veselības Centrs 4” par pacientu maldināšanu, negodprātību un nelikumīgu aizsargātas preču zīmes “Rubenhair” izmantošanu. Ar šo preču zīmi strādā matu klīnika, kura dibināta 2013.gadā.

“Rubenhair” ir matu ārstēšanas un pārstādīšanas klīnika Latvijā un Baltijas valstīs, kurā veic matu, uzacu pārstādīšanu. Medicīnas centrs “Veselības Centrs 4” ir piereģistrējis 2022.gadā interneta domeinu www.rubenhair.lv, kuru atverot parādījās “Veselības Centrs 4” mājaslapa un tika piedāvāti matu tranasplantācijas pakalpojumi identiski tiem, kurus piedāvā matu klīnika “Rubenhair” jau desmit gadu garumā, informē klīnika.

Preču zīmes “Rubenhair” īpašnieks vērsās pret medicīnas centru “Veselības Centrs 4” ar prasību nekavējoties pārtraukt nelikumīgo aizsargātas preču zīmes “Rubenhair” izmantošanu, kā arī pārtraukt pacientu maldināšanu uzdodoties par uzņēmumu, kurš tas patiesībā nav.

Saskaņā ar Parīzes konvencijas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību vispārīgo principu, prasības iesniegšanai par negodprātīgi reģistrētas vai negodprātīgi lietotas zīmes anulēšanu vai tās lietošanas aizliegumu nav termiņa ierobežojuma. Šī norma atbilst arī civiltiesību pamatprincipam, ka jebkuras personas tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības. Latvijas preču zīmju likuma 6. pants nosaka, ka absolūtie pamati preču zīmes reģistrācijas atteikumam vai atzīšanai par spēkā neesošu ir maldināšana vai iespējama patērētāju maldināšana, tostarp par preču vai pakalpojumu raksturu, kvalitāti vai ģeogrāfisko izcelsmi un arī, ja tā ir jau reģistrēta iepriekš. Kā arī preču zīmi nereģistrē, bet, ja tā reģistrēta, šo reģistrāciju var atzīt par spēkā neesošu arī tad, ja reģistrācijas pieteikums iesniegts ar negodprātīgu nolūku. Šie principi ir attiecināmi arī uz interneta domeinu reģistrāciju.

Lasiet arī: Mairi Briedi uztrauc lidmašīnu atstātās sliedes debesīs

Medicīnas centra “Veselības Centrs 4” lielākajam īpašniekam Mārim Rēvaldam kopā ar bijušo Latvijas veselības ministru Ivaru Eglīti pieder kopīgs privāts uzņēmums “Vizuālā diagnostika” SIA. Ivars Eglītis pildīja  veselības ministra pienākumus no 2007.gada līdz 2009.gadam. Šis uzņēmums, kurš ir reģistrēts 2006.gadā, piedāvā valsts apmaksātus diagnostikas izmeklējumus un ir izveidojis privātas filiāles valsts slimnīcās. “Vizuālā diagnostika” SIA apgrozījums 2022.gadā ir 7,5 miljoni eiro un peļņa pēc nodokļu aprēķina 2,1 miljona eiro apmērā. Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā ir 7,7 miljoni eiro un peļņa pēc nodokļu nomaksas 1,8 miljoni eiro.

youtube icon
Abonēt youtube