Foto: Pexels

Gaidot apkures sezonas sākumu daudzu mājokļu iemītnieki cenšas uzsildīt drēgnās, vēsās naktīs izsalušās telpas ar elektrisko sildītāju palīdzību. Šis iecienītais pagaidu risinājums ir gana efektīvs, tomēr vienlaikus nedrošs, jo savu laiku nokalpojuši, bez uzraudzības atstāti sildītāji, bojāti pagarinātāji un nolietojušies kabeļi ik gadu izraisa vairākus ugunsgrēkus.

Apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” (BTA) pieredzē ir desmitiem apdrošināšanas gadījumu, kuru cēlonis ir nepieskatītu elektroierīču uzliesmošana, nepiemērotu lādētāju izmantošana vai ierīču jaudas ignorēšana.

No iepriekšējos gados iesniegtajiem atlīdzības pieteikumiem redzams, ka vislielākais drauds mājokļiem ir pie elektrotīkla pieslēgtas ierīces, kuras iemītnieki ilgstoši atstājuši bez uzraudzības. Tie var būt gan elektriskie sildītāji, gan viedierīces, gan dažādi apgaismes elementi. Tipisks gadījums reģistrēts aizpagājušajā gadā, ka saimnieki bija atstājuši guļamistabā lādēties elektrisko rokas lukturi. Tas pārkarsis, aizdedzies un sprādzis, aizdedzinot gultas matraci un paklāju. Saimnieki laikus pamanījuši notikušo un paspējuši nodzēst liesmas, informē BTA.

Līdzīga bēdīga pieredze bijusi divām citām ģimenēm. Viena atstāja lādēties bērnu rotaļu automašīnu, bet paši aizgāja uz veikalu. Atgriežoties pēc aptuveni 20 minūtēm konstatēja, ka deg rotaļlieta, virtuves iekārtas virsma, un griesti nokvēpuši melni. Otriem rotaļlietas akumulatora lādēšana noveda pie pamatīgas īpašuma izpostīšanas.

“BTA regulāri saņem atlīdzības pieteikumus par ugunsgrēkiem, kuru cēlonis ir bojājumi elektroinstalācijās vai īssavienojums. Diemžēl līdz ar dažādu elektroierīču skaita pieaugumu aizvien biežāk par aizdegšanās cēloni kļūst pārāk ilgi uzlādēties atstātas ierīces – uzlādējami kabatas lukturi, elektriskas rotaļlietas, viedierīces. Pārāk ilgi atstātas pie elektrotīkla, tās uzkarst un aizdegas. Ugunsgrēkus mēdz izraisīt arī novecojuši elektriskie sildītāji, kā arī uz tiem žāvēties uzlikts apģērbs. Lai cik ļoti mums gribas ienākt jau siltās telpās vai uzlādēt dažādas elektroierīces, kamēr paši neesam mājās, šāda rīcība ir pārāk bīstama un var novest pie bēdīgām sekām,” norāda BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš un aicina cilvēkus neatstāt bez uzraudzības ne ieslēgtas elektroiekārtas, ne lādēšanai pie elektrotīkla pievienotas ierīces ar akumulatoru. Ne mazāk bīstama ir neatbilstošu lādētāju izmantošana vai tādu ierīču pieslēgšana mājas elektrotīklam, kas nav paredzēts attiecīgai jaudai.

Lasiet arī: Iespējas izceļot no Izraēlas meklē aptuveni 143 Latvijas valstspiederīgie

Saistītās tēmas: elektroierīcessildītājiUgunsgrēkiviedierīces

youtube icon
Abonēt youtube