Foto: Pexels

Lai izlīdzinātu sadales tarifu kāpumu, Saeima ceturtdien, 23.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Ar tiem iecerēts veicināt pakalpojumu izmaksu caurspīdību un paredzamību enerģētikas sektorā.

Līdz šim spēkā esošie normatīvie akti nenoteica griestus tarifu pieaugumam. Grozījumi paredz no nākamā gada janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim gan vienas fāzes, gan trīs fāžu pieslēgumiem ar strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēri noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus.

Piemēram, vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamgad nepārsniegs divus eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam – divus eiro piecdesmit centus, savukārt trīs fāžu un 25 ampēru – sešus eiro.

Lai mazinātu sadales tarifu kāpuma negatīvo ietekmi uz mājsaimniecībām, no septembra līdz šā gada beigām jau ieviests 60 procentu samazinājums maksai par elektrības jaudas uzturēšanu. Grozījumi rada mehānismu pakāpeniskam, izlīdzinātam tarifu pieaugumam, par likumprojekta virzību atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē iepriekš sprieda deputāti.

Šobrīd vairāk nekā 28 000 lietotāju ir pārskatījuši un pielāgojuši pieslēguma jaudas atbilstoši savām vajadzībām, iepriekš pauda Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji.

Tāpat sistēmas operatoriem noteikts pienākums savā 10 gadu sistēmas attīstības plānā ietvert plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un sistēmas pakalpojumu tarifu prognozes, informē Saeimas Preses dienests.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifu aprēķināšanas metodikā jānosaka maksimālais tarifu vērtību novirzes līmenis. Grozījumi palielinās informācijas pieejamību patērētājiem un attieksies gan uz elektroenerģijas, gan dabasgāzes sistēmas pakalpojumiem.

Lasiet arī: VIDEO | «Mācieties no sēnēm!» – vīrietis maskā uzdodas par pazudušo filozofu Rītupu

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus Enerģētikas likumā, kā arī izmaiņas likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis komentē: “Elektroapgādes sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas 2023.gada vasarā atspoguļoja virkni regulējuma nepilnību. Šovasar pieņemtās AS “Augstsprieguma tīkls” un AS “Sadales tīkls” tarifu izmaiņas iedzīvotājiem bija pārāk straujas, radot būtisku ietekmi uz mājsaimniecību budžetu. Lai tūlītēji ierobežotu elektroapgādes tarifu izmaksu pieaugumu, šā gada septembrī operatīvi izstrādājām īstermiņa risinājumu – līdz šā gada beigām visiem mājsaimniecību lietotājiem samazinot tarifa fiksēto daļu par 60%. Vienlaikus aktīvi ar koalīcijas pārstāvjiem strādājām pie vidēja un ilgtermiņa piedāvājuma, lai tarifu kāpums neatkarīgi no operatora darbības izmaksu objektīvā pieauguma turpmāk iedzīvotājiem būtu lēzens un prognozējams. Solīto kopīgiem spēkiem esam paveikuši un paldies parlamentam, kas šodien šo risinājumu atbalstījusi 2.galīgajā lasījumā.”

Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas. Maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, bet maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa.

Saeimā atbalstītais risinājums paredz to, ka nosakot tarifus, maksimālais tarifa pieaugums aizsargājamām lietotāju grupām būs jāierobežo. Attiecīgi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) būs pienākums izstrādāt metodiku maksimālā tarifu vērtības pieauguma noteikšanai tarifiem, kas būs spēkā no 2026.gada 1.janvāra, informē  Klimata un enerģētikas ministrija.

Līdz SPRK metodikas izstrādei, no 2024.gada 1.janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim tarifa jaudas maksājuma pieaugums mājsaimniecību lietotājiem tiks nodrošināts pakāpeniski. Pakāpeniska tarifa jaudas maksājuma pieauguma izlīdzināšana tiks piemērota mājsaimniecībām, kurām ir 1 fāzes un 3 fāžu pieslēgums ar 16A, 20A, 25A lielu pieslēguma jaudu. Attiecīgi tie ir aptuveni 95% no mājsaimniecību lietotājiem, skaidro ministrijā.

Valsts budžeta finansējums tarifa pakāpeniskai izlīdzināšanas vajadzībām rezervēts līdz 50 miljoniem eiro, kas ir ietverts 2024.gada valsts budžeta prioritāro pasākumu sarakstā.

Lasiet arī: Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā atklātas pelējuma sporas

Ministrija aicina mājsaimniecības rūpīgi izvērtēt savā mājoklī uzstādītās pieslēguma jaudas. Rūpīga, pārdomāta izvēle, izvērtējot patēriņa paradumus un ikdienas lietošanā izmantotās elektroenerģijas ierīces, var ļaut samazināt daļu no jaudas uzturēšanas maksas (fiksētā tarifa daļa).

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Kaspars MelnispieaugumsSadales tarifsSaeima

youtube icon
Abonēt youtube